Poticanje elektromobilnosti – bitan dio energetske tranzicije

Autor: B. O. Objavljeno: 19.09.2023. 🕜 14:32 Lokacija: Novi Sad (Srbija)
  • Panorama Novog Sada s mostom na Dunavu (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• Novi Sad, mostovi, Dunav, Vojvodina, Srbija
    Izvor: Shutterstock

Srbija namjerava povećati udjel obnovljivih izvora u prometu na sedam posto do konca ovog desetljeća

Poticanje elektromobilnosti bitan je dio energetske tranzicije i doprinos električnih vozila značajan je za daljnju promociju korištenja obnovljivih izvora, izjavila je ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na otvaranju konferencije EV Days koja se održavala 14. i 15. rujna u Novom Sadu. 

"Dovoljno je pogledati što se događa u svijetu, posebice u najrazvijenijim zemljama u kojima se primjećuje ubrzan rast ulaganja u dekarbonizaciju prometa. Podaci Međunarodne agencije za energiju pokazuju kako je broj električnih automobila u svijetu premašio 26 milijuna u 2022., što je za pet puta više nego u 2018. godini. Udjel električnih automobila u ukupnoj prodaji automobila u svijetu dosegnuo je 14 posto, a u pojedinim razvijenim europskim državama više od 50 posto. Globalno, cestovni prijevoz proizvodi oko jedne šestine emisija CO2 i bez bavljenja njima proces dekarbonizacije ne može biti zaokružen", rekla je.

Ona je podsjetila kako je dekarbonizacija prometa prepoznata i prilikom izrade Integriranog nacionalnog plana za energetiku i klimu do 2030. s pogledom do 2050. godine.

"Pored povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti te smanjenja emisije ugljikova dioksida, jedan od ciljeva u ovom dokumentu je, među ostalim, da do 2030. godine povećamo udjel obnovljivih izvora u prometu na sedam posto. Poticanje elektromobilnosti zauzima važno mjesto, a previđeni broj električnih vozila koji je potreban za ostvarivanje postavljenih ciljeva je oko 40 tisuća, uključujući putnička i laka gospodarska vozila. Također, očekuje se bitan doprinos biogoriva u ostvarivanju ovih ciljeva", navela je.

 

Novi industrijski poredak 

Prema njezinim riječima, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, ciljevi koji se tiču dekarbonizacije prometa zahtijevaju velika financijska sredstva i ne mogu se ostvariti preko noći. "Vlada Srbije je prepoznala važnost podrške elektromobilnosti i provela određene poticajne mjere. To uključuje oslobađanje od plaćanja poreza na uporabu električnih i hibridnih vozila, kao i subvencije za kupnju električnih i hibridnih automobila", rekla je.

Ona je napomenula kako Srbija raspolaže s nekim od kritičnih mineralnih sirovina za zelenu energetsku tranziciju te da je potrebno na odgovoran način promotriti kako se odnositi prema tim resursima u budućnosti.

"Ako se želimo razvijati, onda trebamo koristiti prirodne potencijale, ali i poduzeti sve kako bismo minimizirali rizike, posebice u području zaštite okoliša. Bitno je da ovo pitanje ne promatramo isključivo kroz eksploataciju rudnog bogatstva, već i kao mogućnost stvaranja lanca vrijednosti, što bi značilo i tvornice za proizvodnju baterija i električnih vozila. Svijet ide k novom industrijskom poretku i ostaje nam vidjeti hoćemo li biti dio toga, a imamo sve preduvjete za to", zaključila je.

TAGOVI