Sarajevo nakon 40 godina dobiva nove tramvaje

Autor: B. O. Objavljeno: 21.09.2023. 🕜 09:32 Lokacija: Gdanjsk (Poljska)
  • Pogled na Sarajevo s 'Valterove lokacije' (izvornik: MDart10 / Shutterstock, 2013.)

• Sarajevo, Kanton Sarajevo, Sarajevska županija, Bosna i Hercegovina
    Izvor: MDart10 / Shutterstock

Isporuka počinje krajem godine, a do ljeta 2024. cjelokupni naručeni kontingent od 15 novih tramvaja će biti u Sarajevu, kaže Adnan Šteta

Na 15. Međunarodnom sajmu željeznica TRAKO 2023 koji se ovaj tjedan održava u  Gdanjsku u Poljskoj predstavljen je novi sarajevski tramvaj Tango NF3 švicarskog proizvođača Stadler.  

"Sarajevo nakon 40 godina dobiva potpuno nove tramvaje. Nakon nove sarajevske pruge, dolaze nam tramvaji, a uskoro krećemo i širiti tramvajsku prugu. Ponosan sam na ulaganja u javni prijevoz i na činjenicu da ga vraćamo građanima Sarajeva. Tramvaj je simbol i identitet ovog grada, zaslužili smo nove tramvaje. Isporuka počinje krajem godine, a do ljeta 2024. cjelokupni naručeni kontingent od 15 novih tramvaja će biti u Sarajevu", istaknuo je ministar prometa Sarajevske županija (Kantona Sarajevo) Adnan Šteta koji je prisustvovao sajmu. 

Novi niskopodni sarajevski tramvaji mogu prevoziti 180 putnika, uz 79 sjedećih mjesta, a najveća brzina im je do 70 km/h. K tomu, imaju klima-uređaje, sustav za brojanje putnika, wi-fi, USB priključke za mobilne telefone te video-nadzor unutar i izvan vozila, kako bi se osigurala veća sigurnost putnika i drugih sudionika u prometu. Tramvaji su u potpunosti prilagođeni osobama s invaliditetom. 

Osim toga, opremljeni su modernim, energetski učinkovitim osvjetljenjem, s optimalno prilagođenom LED rasvjetom u unutrašnjosti, izvijestila je Vlada Sarajevske županije.

TAGOVI