Čišći tramvaji i trolejbusi u Sarajevu

Autor: B.O. Objavljeno: 05.02.2020. 🕜 14:35 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Glavni grad BiH kreće u borbu protiv onečišćenja u javnom prijevozu

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) financira ulaganje kojim će se poboljšati javni prijevoz u Sarajevu. Naime, zahvaljujući dva sporazuma u okviru EBRD-ovog programa Zeleni gradovi Kanton Sarajevo kreće u borbu s onečišćenjem zraka te će, prema očekivanjima, za više od 30 posto smanjiti emisije CO2, navodi se u priopćenju EBRD-a

Tako će se kreditom u iznosu od 20 milijuna eura financirati obnova 19,5 km tramvajske pruge kojom upravlja kantonalni javni prijevoznik Gradski saobraćaj iz Sarajeva (GRAS) čime će se, među ostalim, omogućiti kupnja novih, ekološki prihvatljivijih tramvaja


Ključni način 

Drugi zajam EBRD-a do najviše 15 milijuna eura omogućit će tom prijevozničkom poduzeću nabavku do 25 novih električnih trolejbusa koji troše oko 50 posto manje električne energije. 

Charlotte Ruhe, generalna direktorica EBRD-a za Srednju i Jugoistočnu Europu, ističe kako je upravo kvaliteta zraka najveći izazov u Sarajevu te se čišći i zeleniji prijevoz smatra jednim od ključnih načina u njegovu rješavanju. 

"Ova dva projekta u programu Zeleni gradovi osiguravaju stanovnicima učinkovit i zeleni javni prijevoz", napomenula je, među ostalim, Charlotte Ruhe.

TAGOVI