Inovativno rješenje spaja elektromobilnost i rasvjetu

Autor: B.L. Objavljeno: 06.02.2020. 🕜 11:10 Lokacija: Osijek

Najuspješnija poduzetnička ideja je punionica za električna vozila integrirana u infrastrukturu javne rasvjete

Osječko-baranjska županija je nagradila 13 najuspješnijih sudionika projekta 'Najbolja poduzetnička ideja 2019.' Njima su 31.1.2020. godine svečano uručene diplome i nagrade.

Najuspješnija poduzetnička ideja pri tome je punionica za električna vozila integrirana u infrastrukturu javne rasvjete tvrtke Jellyfish iz Đakova. Autor te inovacije je Jurica Perko, mag. ing. el., a razvio ga je upravo u sklopu svojeg doktorskog rada na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Inače, on danas radi kao energetski stručnjak u Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever i jedan od sudionika iznimno uspješnog projekta Living Lab Koprivnica (koji su imali prigodu obići sudionici Konferencije o energetski učinkovitoj rasvjeti koja je održana u studenom 2019. godine). 

Riječ je o punionici za električna vozila koja je integrirana u sustav javne rasvjete, što jedinicama lokalne samouprave omogućava proširiti mrežu punionica i sniziti početne troškove prilagodbe infrastrukture. Rješenje same punionice već postoji na tržištu i nije ništa novo, no sada se radi o tome da ne treba ulagati u polaganje kabela, već se u postojeću infrastrukturu koja je svuda dostupna jednostavno ugrađuje punionica koja postaje dostupna svim građanima. Razvoj novog rješenja traje već pet godina i u njemu sudjeluje više tvrtki, dok će za izradu prototipa trebati oko 30 000 kuna, što će se vjerojatno namaknuti sponzoriranjem. Za izradu tog prototipa trebat će tri mjeseca, izvijestio je 'Glas Slavonije'.

TAGOVI