Zračni prijevoznici dobili su obvezu primjene održivih i zelenih goriva

Autor: N. D. Objavljeno: 15.09.2023. 🕜 13:38 Lokacija: Strassbourg (Belgija)
  • Zrakoplov TAP Air Portugala u Zračnoj luci Humberta Delgada u Lisabonu (foto: BL, siječanj 2020.)

• TAP Air Portugal, zrakoplovstvo, zračne luke, Lisabon
    Izvor: B.L.

Hoće li zbog rigoroznijih eoloških mjera poskupjeti zračni prijevoz?!

Europska unija je glasanjem u Europskom parlamentu odlučila da se za dvije godine na gotovo svim letovima iz zračnih luka morati upotrebljavati određena niska razina održivih zrakoplovnih goriva. Nakon dugotrajnih pregovora između Komisije, Vijeća i Parlamenta, zastupnici su ovaj tjedan izglasali nova pravila koja se tiču upotrebe održivih zrakoplovnih goriva u zračnom prijevozu.

Uzimajući u obzir da su održiva zrakoplovna goriva (SAF) trenutačno tri do četiri puta skuplja od kerozina te da zapravo još nigdje u svijetu ne postoji tržište zelenih zrakoplovnih goriva, pred avioindustrijom je zahtjevno razdoblje.

Prema inicijativi "ReFuelEU Aviation", od 2025. će zrakoplovi koji polijeću iz europskih zračnih luka trebati koristiti minimalno dva posto održivog zrakoplovnog goriva. Taj će se postotak s godinama povećavati pa će tako do 2035. minimalna količina SAF-a morati iznositi 20 posto, a 2050. čak 70 posto. Ta će se pravila primjenjivati na sve komercijalne odlazne letove iz europskih zračnih luka, s iznimkom za najudaljenije teritorije, poput Kanarskih otoka. Hoće li avioprijevoznici, koji su drastično poskupjeli nakon pandemije, i te troškove prebaciti na leđa putnika, tek treba vidjeti.

 
Što je održivo, a što ne

 

Prema novim pravilima, pojam 'održiva zrakoplovna goriva' uključivat će sintetička goriva, određena biogoriva proizvedena od poljoprivrednih ili šumskih ostataka, algi, biološkog otpada, korištenog ulja za kuhanje ili određenih životinjskih masti. Reciklirana mlazna goriva proizvedena od otpadnih plinova i otpadne plastike također se smatraju "zelenim".

Zastupnici EP-a odlučili su da se goriva koja se temelje na usjevima za stočnu hranu i hranu te goriva dobivena od palme i soje neće klasificirati kao zelena jer ne ispunjavaju kriterije održivosti. Također su uspjeli uključiti obnovljivi vodik kao dio rješenja za budućnost.

Za promicanje dekarbonizacije u zrakoplovnom sektoru od 2025. postojati će oznaka EU-a za ekološku učinkovitost letova. Zračni prijevoznici će moći reklamirati svoje letove s oznakom koja pokazuje očekivani ugljični otisak po putniku i očekivanu učinkovitost CO2 po kilometru.

 

 

TAGOVI