Tražit će se porezne olakšice za sintetička goriva

Autor: N. D. Objavljeno: 04.09.2023. 🕜 15:05 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Detalj benzinske postaje (izvornik: logoboom / Shutterstock, 2007.)

• benzinske postaje, naftni derivati
    Izvor: logoboom / Shutterstock

Ne postoji jedan put do zelenijeg prometa, nagašava koalicijski partner u njemačkoj vladi

Njemački ministar financija Christian Lindner želi osigurati da automobili s motorima s unutarnjim izgaranjem na sintetička goriva uživaju iste porezne olakšice kao i električna vozila, izvještava list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nacrt zakona koji opisuje taj plan već je u naprednoj fazi, a Stranka slobodnih demokrata (FDP) planira ga podnijeti na jesen, rekli su izvori iz ministarstva za list.

Lindnerov koncept uključuje izuzeća od poreza na vozila i izmjene poreznih pravila koja reguliraju službena vozila. Osim toga, Lindner se zalaže za nisku stopu poreza na energiju u EU za sintetička goriva, koja se također nazivaju e-gorivima, te za njihovo oslobađanje od poreza na promet što je prije moguće. Iz ministarstva su poručili da se zaštita klime može postići samo inovacijama i bez propisivanja određene tehnologije, dodajući da su e-goriva prilika za smanjenje emisije ugljičnog dioksida u postojećim vozilima.

Njemački ministar prometa Volker Wissing, također član FDP-a, izrazio je sumnju da će električna mobilnost prevladati kao najvažniji pogonski sustav u svijetu. "Utrka za automobilski pogon budućnosti potpuno je otvorena. Danas ne možemo predvidjeti koja će tehnologija prevladati 2040. godine. Moguće je da će e-goriva i vodikove gorivne ćelije igrati veću ulogu nego što bi neki željeli", rekao je Wissing za "Bild am Sonntag" uoči sajma automobila IAA u Münchenu, gdje njegovo ministarstvo organizira konferenciju o e-gorivu.

Izvor:

TAGOVI