Njemačka automobilska industrija treba smanjiti ovisnosti o drugim tržištima

Autor: B. O. Objavljeno: 08.09.2023. 🕜 08:35 Lokacija: München (Njemačka)
  • Panorama Münchena s tornja gradske vijećnice (foto: BL, kolovoz 2023.)

• München, Bavarska, Njemačka
    Izvor: B.L.

Njemačka automobilska industrija prodaje gotovo trećinu svojih vozila u Kini, a također ovisi o kineskim dobavljačima za mnoge sirovine i komponente

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je automobilsku industriju da "smanji ovisnost o pojedinačnim tržištima" tijekom govora u četvrtak na sajmu automobila IAA u Münchenu. 

Njemačka automobilska industrija prodaje gotovo trećinu svojih vozila u Kini, a također ovisi o kineskim dobavljačima za mnoge sirovine i komponente, poput baterija.

Baerbock je izjavila da je automobilska industrija usred velike tranzicije, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA. 

"Ovo je prilika da se uči na starim pogreškama i smanji ovisnost o pojedinačnim tržištima te postane lider u klimatski neutralnoj mobilnosti", napomenula je. "Za našu zemlju, u kojoj automobilska industrija stvara velik dio vrijednosti, to nije samo gospodarsko, već i pitanje sigurnosti“, dodala je. 

Baerbock, članica Zelene stranke, predvodila je inicijativu Savezne vlade da smanji ovisnost njemačkog gospodarstva o Kini, što ona i drugi vide kao rizik u slučaju sukoba ili sankcija.

Napori Savezne vlade da smanji ovisnost o pojedinim tržištima uslijedili su nakon što je ruska invazija na Ukrajinu 2022. uzrokovala energetsku krizu u Njemačkoj, koja je u to vrijeme uvelike ovisila o izvozu ruskog plina.

Cijene energenata u Njemačkoj su naglo porasle, nakon što je Rusija uglavnom obustavila isporuke plina kao odgovor na oštre zapadne sankcije.

TAGOVI