Partnerstvo za vodik za zrakoplove

Autor: B. O. Objavljeno: 25.08.2023. 🕜 10:47 Lokacija: Kemble (Ujedinjena Kraljevina)/Hollister (SAD)
  • Vizualizacija flote Airbusovih aviona na vodik ZEROe (izvornik: Airbus, 2020.)

• Airbus, zrakoplovi na vodik, zrakoplovstvo
    Izvor: Airbus

Nova suradnja trebala bi rezultirati prvim komercijalnim letovima zrakoplova na vodik u svijetu

ZeroAvia, tvrtka koja razvija vodikovu energetsku tehniku za zrakoplovstvo kako bi konkurirala konvencionalnim motorima u propelerskim zrakoplovima, javlja kako je potpisala ugovor o partnerstvu s Masdarom (jednom od vodećih tvrtki za čistu energiju) za istraživanje proizvodnje i opskrbe vodikom. Partnerstvo s tom tvrtkom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u početku će biti usmjereno na projekte u Sjevernoj Americi i Europi. Također, izvijestila je ZeroAvia, razmatrat će se mogućnosti uspostavljanja 'čistih' letova u UAE-u.

Masdar želi proizvoditi milijun tona zelenog vodika godišnje do konca ovog desetljeća. Pritom je njegov odjel 'Zeleni vodik' već uvelike uključen u velike zrakoplovne projekte usmjerene upravo na proizvodnju zelenog vodika

Nova suradnja s tvrtkom ZeroAvia trebala bi dovesti do prvih komercijalnih letova zrakoplova na vodik u svijetu. 

 

Uistinu čisti letovi

Ta tvrtka želi osigurati punjenje vodikom zrakoplova do 90 sjedala u komercijalnim zračnim lukama do kraja 2030.  godine. Pritom valja naglasiti kako takvom zrakoplovu treba do jedne tone vodika za svaki kratki regionalni let, a čak i mala komercijalna zračna luka može pokriti potrebu za više od stotinu tona tog goriva dnevno. A to gorivo može se proizvesti postupkom bez emisija koristeći obnovljivu električnu energiju.

"Masdar se raduje suradnji s inovativnim partnerima poput ZeroAvije na unapređenju dekarbonizacije u djelatnostima u kojima je to teško učiniti kao što je zrakoplovstvo. Kao predvodnik čiste energije u UAE-u, strastveni smo u otključavanju potencijala zelenog vodika za stvaranje zelenije budućnosti za sve", rekao je Mohamed Jameel Al Ramahi, glavni izvršni direktor Masdara. 

"Potrebna su nam velika ulaganja u obnovljive izvore kako bismo ubrzali budućnost uistinu čistih letova u cijeloj industriji, stoga smo oduševljeni što smo partneri s Masdarom u ovom pothvatu. Zajedno donosimo čistu pogonsku tehnologiju i gorivo zrakoplovnim prijevoznicima, kako bismo osigurali da putnici mogu letjeti bez emisija i klimatskih učinaka što je prije moguće", izjavio je Val Miftakhov, osnivač i izvršni direktor ZeroAvije.

TAGOVI