Alat za aktivnu energetsku tranziciju otoka

Autor: N. D. Objavljeno: 16.10.2023. 🕜 09:18 Lokacija: Korčula
  • Pogled na Stari grad Korčulu (foto: BL, kolovoz 2022.)

• Korčula, otoci, Dalmacija, Dubrovačko-neretvanska županija
    Izvor: B.L.

ETO platforma je edukativni sustav u kojem će svi građani biti u mogućnosti dobiti informacije o energetskoj tranziciji

Pokret Otoka predstavio je svoj najnoviji projekt - ETO Platformu za energetsku tranziciju otoka. ETO platforma nije običan portal već edukativno-informativni alat koji na jednom mjestu pruža sve potrebne resurse za pokretanje i aktivno sudjelovanje u procesu energetske tranzicije na otocima. Razvojem platforme Pokret Otoka ima ambiciju razviti ključni izvor znanja i podrške lokalnom stanovništvu i svim otočnim dionicima koji želi preći na održive energetske prakse.

ETO platforma je edukativni sustav u kojem će svi građani biti u mogućnosti dobiti informacije o energetskoj tranziciji, načinima postavljanja solara, e-mobilnosti, ali i o drugim projektima koji se tiču života na otoku.”, rekla je Maja Jurišić, predsjednica Pokreta Otoka i voditeljica projekta

Osim toga, ETO platforma potiče korištenje obnovljivih izvora energije kao ključnog koraka prema kreiranju održivijeg sustava na otocima.. Kroz pružanje informacija o zakonodavnim okvirima, tehnološkim rješenjima, primjerima dobre prakse i važnim događanjima o održivom razvoju, platforma pomaže lokalnom stanovništvu i svim otočnim dionicima da donesu informirane odluke o implementaciji takvih rješenja.

Projekt ETO - Energetska tranzicija otoka sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Partneri na projektu su Splitsko-dalmatinska županija, Općina Lumbarda, Grad Cres, LAG 5, Maslina Resort, Forte Solar d.o.o.

 

TAGOVI