Siemens Energy traži državnu pomoć

Autor: N. D. Objavljeno: 27.10.2023. 🕜 08:42 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Stup vjetroagregata i rotor vjetroturbine (izvornik: Joe Goodson / Shutterstock, 2007.)

• vjetroagregati, vjetroturbine, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Joe Goodson / Shutterstock

Njemačka država i banke trebale bi spašavati Siemensov business s opremom za vjetroelektrane

Dionice njemačkog Siemens Energyja pale su gotovo 40% u četvrtak, izbrisavši tri milijarde eura tržišne vrijednosti, nakon što je kompanija objavila da je u pregovorima s njemačkom vladom o 15 mlrd. eura paketa pomoći nakon velikih neuspjeha u svom odjelu za vjetroelektrane.

U priopćenju kojim se potvrđuju razgovori, Siemens Energy također je rekao da se očekuje da će njegovi financijski rezultati u 2023. biti u potpunosti u skladu s prethodnim smjernicama, te da Siemens Gamesa rješava svoje probleme s kvalitetom. Nije komentirao financijske detalje ciljanog paketa., javlja Reuters. Zbog gubitaka Siemens Energy strahuje da će imati problema s osiguravanjem jamstava od banaka, te se obratio vladi i Siemensu kako bi dobio jamstveni okvir.

 
Država + Banke = spas?!

 

Spašavanje bi moglo rezultirati time da njemačka država preuzme odgovornost za 80% početne tranše financiranja od 10 milijardi eura, dok bi banke bile odgovorne za preostalih 20%, prema informacijama u njemačkom tisku. Od matične tvrtke inženjerske grupe, industrijske tvrtke Siemens, navodno je zatraženo jamstvo za drugu tranšu od preostalih 5 milijardi eura.

 Očekuje se da će u idućoj godini narudžbe i prihodi biti niži nego što tržište očekuje, radi pauze u diviziji kopnenih vjetroelektrana te izbirljivosti kod projekata offshore vjetroelektrana. Neto gubitak i odljev novca iz kompanije mogao bi biti veći od tržišnih očekivanja, smatra financijski sektor.


Problemi s kvalitetom pojavili su se ove godine u jedinici za vjetroelektrane Siemens Gamesa tvrtke za elektroenergetski inženjering, usredotočenoj na lopatice rotora i zupčanike u novijim kopnenim vjetroturbinama, što je izazvalo nezadovoljstvo glavnog dioničara i bivše matične tvrtke Siemens AG. Siemens Gamesa zabilježio je milijarde gubitaka, o čemu smo već izvještavali na našem portalu.
 

TAGOVI