Njemačka je prisiljena stopirati brojne projekte u energetskoj tranziciji

Autor: N. D. Objavljeno: 23.11.2023. 🕜 09:34 Lokacija: Zagreb
  • Zgrada Reichstaga u Berlinu u Njemačkoj (izvornik: Shutterstock 2013.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: Shutterstock

Ustavni sud zadao je ogroman udarac a pogođena bi mogla biti teška industrija

Njemačka vlada zamrznula je nekoliko dijelova proračuna do kraja 2023. Kako javljaju strane tiskovne agencije, odluku je donijelo ministarstvo financija nakon što je njemački Ustavni sud prije nekoliko dana šokantno presudio da njemačka savezna vlada ne smije koristiti sredstva namijenjena za ublažavanje koronakrize za mjere borbe protiv klimatskih promjena. 

Ovime bi mogla biti pogođena industrija koja bi se mogla suočiti s povećanim troškovima energije.  Tijekom pandemije covida-19 njemačka vlada pripremila je rebalans proračuna za 2021., kojim je, zbog izvanredne situacije, zemlji dala zeleno svjetlo za zaduživanje za 60 milijardi eura unatoč ograničenjima javnog duga.

Berlin na kraju nije iskoristio ta sredstva za otklanjanje posljedica izazvanih koronom, pa su aktualne vlasti novac preusmjerile u klimatski fond. Gotovo 200 zastupnika zastupničkog doma smatralo je da vlada izbjegava ograničenja zaduženja pa su se obratili Ustavnom sudu koji je presudio da je riječ o neustavnom miješanju u proračun. Ustavni sud je slijedio tumačenje da klimatske promjene nisu nepredviđena kriza koja zahtijeva hitan odgovor, kako su vladajući pravdali svoj potez.

Novac jetrebao biti iskorišten za plaćanje klimatskih, infrastrukturnih i gospodarskih mjera. Još nije jasno ni hoće li njemačka vlada moći usvojiti predloženi proračun za iduću godinu.

 
Ogroman udarac 

 

Da se dobije osjećaj o kojem novcu se radi treba znati da su svi troškovi savezne vlade u Njemačkoj 2022. godine iznosili otprilike 480 milijardi eura, tako da 60 mlrd. predstavlja značajan problem ne samo za ovu već i za iduću godinu. Moguće je da će država morati preispitati trenutnu politiku državnog zaduživanja kako bi "pokrpala rupu", što će biti vrlo izazovno, dok dio parlamentaraca zaziva ponovo proglašavanje krizne situacije, kako bi se ili preispitala granica duga ili zagrabilo u specijalne fondove.

Zamrzavanje potrošnje, prenosi njemačka novinska agencija DPA, utjecat će na ugovore o predujmu za neke višegodišnje projekte koji bi se trebali financirati iz posebnih fondova njemačke vlade u kojima bi bio dostupan posuđeni novac.

Tko će biti pogođen?

Kako su za agenciju DPA rekli izvori unutar ministarstva financija, postojeće obveze nastavit će se plaćati, ali se neće ulaziti u nove. Mjere vezane uz energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u zgradarstvu, koje su bile među najtežim kompromisima na koje se koalicija odlučila ove godine, izuzete su iz obustave financiranja, rekao je ministar financija Lindner. Međutim, ministar gospodarstva Habeck u članku magazina Manager upozorio je da je gubitak financiranja značio da je podrška industriji u njezinoj transformaciji prema ugljičnoj neutralnosti zbog te odluke postala puno teža. Na primjer, posebni ugljični ugovori za razliku (CfD) s proizvođačima čelika više se nisu mogli provoditi prema planu. "Ovo će biti težak izazov za ovu industriju", rekao je Habeck. Inzistirao je da "moramo pronaći novac negdje drugdje" kako bismo izbjegli preseljenje industrije izvan Njemačke.

 

TAGOVI