Njemačka je predstavila mrežu plinovoda za vodik

Autor: N. D. Objavljeno: 15.11.2023. 🕜 09:00 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Auto na vodik izložen na Hanoverskom sajmu (foto: BL, travanj 2019.)

• auti na vodik, vozila na vodik, vodik
    Izvor: B.L.

Država će morati sufinancirati transportne tarife

Njemačka osnovna mreža plinovoda za vodik (vodikovoda) protezat će se na preko 9700 km i koštat će oko 20 milijardi eura do 2032., rekao je u utorak predsjednik operatora prijenosnog sustava FNB Gas, dok se Berlin kladi na gorivo za dekarbonizaciju.

Postojeći plinovodi činit će 60% mreže, povezujući luke, industriju, skladišta i elektrane, rekao je predsjednik FNB plina Thomas Goessmann na konferenciji za novinare predstavljajući planove mreže s ministrom gospodarstva Robertom Habeckom. Projekt će biti privatno financiran, rečeno je inicijalno. Međutim, država bi trebala uskoro izaći sa shemom sufinanciranja unaprijed, pošto transportne tarife neće moći pokriti trošak infrastrukture, jer će biti malo potrošača. Ključno je da ne dođe do narušavanja tržišne utakmice, reako je ministar Habeck.

Njemačka nastoji proširiti oslanjanje na vodik kao budući izvor energije kako bi smanjila emisije stakleničkih plinova za visoko zagađujuće industrije koji se ne mogu elektrificirati, poput proizvodnje čelika i kemikalija, te smanjila ovisnost o uvozu fosilnih goriva.

U srpnju je njemačka vlada odobrila novu vodikovu strategiju, postavljajući smjernice za proizvodnju vodika, prometnu infrastrukturu i tržišne planove. Vodikova mreža, koja će prolaziti kroz sve savezne države, ključni je dio te infrastrukture, a radovi će započeti sljedeće godine, dodao je Goessmann.

"Svi znamo da nemamo vremena za gubljenje i da prvi vodik mora poteći već 2025. ... Bageri moraju krenuti sljedeće godine", rekao je Goessmann, javlja Reuters.

TAGOVI