Kineze zanima proizvodnja zelenog vodika u Srbiji

Autor: B. O. Objavljeno: 10.11.2023. 🕜 13:01 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Vlak na vodik (izvornik: Sander van der Werf / Shutterstock, 2021.)

• vodik, vlakovi na vodik, željeznice, vodikova energetika
    Izvor: Sander van der Werf / Shutterstock

Uz pokrivanje potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija bi se koristila za proizvodnju vodika, kaže Dubravka Đedović Handanović

Kinesku kompaniju Shanghai Fengling Renewables zanimaju ulaganja u proizvodnju i pohranu energije iz obnovljivih izvora u Srbiji, posebice zelenog vodika. Stoga je ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović ovaj tjedan razgovarala s predstavnicima te kineske kompanije. 

"S našim strateškim partnerima iz skupine Zijin Mining razmatraju potencijalnu izgradnju hibridnog postrojenja, sunčane i vjetroelektrane u okolici Bora, koje bi proizvodilo zeleni vodik, a Zijinu omogućilo smanjenje troškova", izjavila je, dodavši kako će, prema planu, u razvoj i gradnju vjetroelektrana i sunčanih elektrana, pohranu energije za proizvodnju vodika i tehnologiju proizvodnje energije iz tog energenta biti uloženo oko dvije milijarde eura. 

Ostvarenjem mogućeg ulaganja, nastavila je, iskoristio bi se vjetroenergetski potencijal u okolici Bora i poboljšala učinkovitost proizvodnje električne energije, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije

 

Pohrana energije 

"Plan je osiguranje proizvodnje 1 500 MW energije, a prema očekivanjima, projekt će ostvariti proizvodnju od čak dvije tisuće MW", napomenula je. Cjelokupnu proizvodnju električne energije, prema njezinim riječima, preuzeo bi Zijin, a višak bi se pretvarao u vodik. 

"Uz pokrivanje potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija bi se koristila za proizvodnju vodika koji bi predstavljao pohranu zelene energije, s proizvodnim kapacitetom od 30 tisuća tona godišnje. Također, planirana su ulaganja od 10 milijuna eura za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju stupova vjetroagregata", izjavila je.

Predstavnici kompanije Shanghai Fengling Renewables prikazali su inovativne projekte koje razvijaju u Kini i svijetu te prijedloge za uspostavu suradnje s institucijama i tvrtkama u Srbiji u području proizvodnje električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora, pohrane energije i primjene vodika

Inače, ta je kineska kompanija već registrirala tvrtku u Srbiji i počinje sa zapošljavanjem kako bi radila na razvoju i ostvarenju ovog projekta.

TAGOVI