Čak 12,4 milijuna eura za fotonaponske sustave u kućanstvima

Autor: B. O. Objavljeno: 15.11.2023. 🕜 12:00 Lokacija: Zagreb
  • Radovi na postavljanu fotonaponskih modula na krov (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• sunčane elektrane, fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi
    Izvor: Shutterstock

Na poziv se mogu prijaviti fizičke osobe - vlasnici obiteljskih kuća, koji su u trenutku puštanja sunčane elektrane u pogon u njima imali prebivalište

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u sklopu Javnog poziva za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama sufinancira do 50 posto troškova investicije svima onima koji su u ovoj godini u svojim kućanstvima postavili fotonaponski sustav ili to namjeravaju učiniti do konca 2023. godine.

"Što se tiče poticaja za korištenje obnovljivih izvora, ovo je do sada rekordna godina. Osim ovog javnog poziva za fotonaponske elektrane, čeka nas ekspanzija ulaganja teška 120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća, u okviru čega će se poticati i korištenje obnovljivih izvora", izjavio je direktor FZOEU-a Luka Balen. Fond će uskoro objaviti uvjete i za taj javni poziv. 

"Ovo je još jedan korak, s aktiviranjem geotermalnih potencijala i iskorištavanjem sredstava Modernizacijskog fonda, prema tome da u Hrvatskoj proizvodimo više energije za vlastite potrebe i da je proizvodimo iz obnovljivih izvora. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima više područja djelovanja, a jedno od ključnih je da se promiče i potiče koncept korištenja obnovljivih izvora, koji ide u smjeru dekarbonizacije i od čega korist imaju i građani i cijelo hrvatsko društvo", izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

 

Zelena ulaganja

U sklopu Javnog poziva za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama u prvom valu će na raspolaganju biti nešto više od 12,4 milijuna eura. Prema potrebi, osigurat će se dodatna sredstva jer je novac za tu namjenu osiguran od privremene naknade utvrđene Zakonom o provedbi Uredbe Vijeća EU 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije, javlja FZOEU. Upravo je namjera tog Zakona da se naplaćena naknada od ostvarenog ekstra profita ulaže u sunčane elektrane u kućanstvima, kako bi građani u što većoj mjeri proizvodili električnu energiju za vlastite potrebe te tako postali energetski neovisni.

Izvor: Shutterstock

Korištenje Sunčeve energije će, uz manje režijske troškove, doprinijeti smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš. Pozitivne učinke tih projekta osjetit će i 3 250 kućanstava koji su na prethodnom javnom pozivu Fonda dobili skoro 20 milijuna eura poticaja za svoje zelena ulaganja. 

Hrvatska, s prosječno dvije tisuće sunčanih sati u kontinentalnom i do 2 700 u priobalnom području, ima značajan potencijal za daljnje ulaganje u solarne tehnologije.

Uz građane, na dobitku je i industrija, koja je u ovoj godini također dobila izdašno nacionalno i sufinanciranje Europske unije za projekte obnovljivih izvora.

"Osim korištenja solarnog potencijala, Fond i resorno Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Agencijom za ugljikovodike radi i na projektima geotermalne energije, koja bi se koristila u sustavima centraliziranog grijanja u gradovima", istaknuo je Balen.

 

Do kraja godine

Javni poziv, izvijestio je FZOEU, namijenjen je sufinanciranju ugradnje fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju na krovovima postojećih obiteljskih kuća ili na postojećim pomoćnim građevinama koje se nalaze uz obiteljsku kuću. Pritom stupanj korisnog djelovanja ugrađenih fotonaponskih modula mora biti najmanje 18 posto.

Na poziv se mogu prijaviti isključivo fizičke osobe - vlasnici obiteljskih kuća, koji su u trenutku puštanja sunčane elektrane u pogon u njima imali prebivalište. Sredstva su dostupna za elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon tijekom ove godine (od 1. siječnja), a kreću se najviše do 50 posto opravdanih troškova projekta, odnosno u visini od 600 eura po kW nazivne snage ugrađenog sustava.

Javni poziv je otvoren do kraja godine ili trenutka iskorištenja predviđenih sredstava. 

TAGOVI