Britanija će nuditi veće cijene za energiju iz vjetroelektrana

Autor: N. D. Objavljeno: 16.11.2023. 🕜 12:57 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Vjetroagregati u sklopu VE Yorkshire Moors u Ujedinjenom Kraljevstvu (izvornik: Steve Meese / Shutterstock, 2023.)

• vjetroagregati, vjetroturbine, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Steve Meese / Shutterstock

Uravnilovku sa zastojem projekata u vjetru mogu riješiti samo više cijene

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva povećat će svoju ponudu za garantiranu cijenu električne energije proizvedenu iz vjetroelektrana za 66% na sljedećoj dražbi za licence za projekte.

Taj potez dolazi u trenutku kada se developeri i proizvođači opreme žale na veće troškove, više kamatne stope i niske cijene koje je vlada spremna ponuditi za proizvedenu električnu energiju. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priopćila je da će na svojoj sljedećoj dražbi ponuditi proizvođačima iz vjetroelektrana početnu cijenu od 73 funte po MW/h tj. 83,4 eura/MWh, u odnosu na trenutnih 44 funte tj. 50,27 eura/MWh.

Ujedinjeno Kraljevstvo je u drugo najveće svjetsko tržište za offshore vjetroelektrane nakon Kine, a postoje planovi za povećanje ukupnog kapaciteta s postojećih oko 15 GW na 50 čak GW do 2030.

Industriju je snažno pogodio rast proizvodnih troškova, cijene metala i drugih sirovina i opreme a i cijena zaduživanja je znatno veća nego lani pa su mnogi projekti postali financijski neisplativi po cijenama koje je britanska vlada namjeravala ponuditi u ugovorima za razliku (CfD).

Ovakav razvoj događaja bacio je sjenu na argument o stalnom padu troškova proizvodnje iz vjetra i Sunca, ali to nije obeshrabrilo vlade da pruže financijsku potporu tim industrijama, javlja Oilprice.

 

TAGOVI