Nove odluke o energetskim odobrenjima

Autor: N. D. Objavljeno: 15.11.2023. 🕜 14:41 Lokacija: Zagreb
  • izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja (izvornik: MINGOR, 2022.)

• Davor Filipović, EFZG
    Izvor: MINGOR

Konačno poguranac za neke projekte na čijim papirima se već nakupila prašina

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je jučer deset odluka o odabiru najpovoljnije ponude za izdavanje energetskog odobrenja nakon provedenog javnog natječaja sukladno članku 133. Zakona o tržištu električne energije. Sedam se odluka odnosi na izdavanje EO za sunčane elektrane te po jedna za hidroelektranu, vjetroelektranu i geotermalnu elektranu. Ponuda tvrtke Skala iz Ivanca ocijenjena je najpovoljnijom za dvije sunčane elektrane, SE Varaždinske toplice snage 4 MW i SE Varaždinske toplice snage 6 MW, na lokaciji Varaždinskih toplica u Varaždinskoj županiji.

Za dvije sunčane elektrane u Primorsko-goranskoj županiji, SE Krk i SE Ustrine, pravo na izdavanje energetskog odobrenja ostvarile su tvrtka Boreas energija iz Zagreba i Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije iz Rijeke. Dobitna je bila ponuda tvrtke RP Global projekti iz Zagreba za izdavanje EO za sunčane elektrane Rudine 1 i Rudine 2 u Općini Dubrovačko Primorje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U istoj je županiji, na lokaciji Općine Vela Luka, pravo na  izdavanje EO za sunčanu elektrana Vela Luka dobio je HEP d.d.. Dobitnom je ponudom za izdavanje EO za malu hidroelektranu Vinodol Dolac u Crikvenici i Vinodolskoj općini u Primorsko-goranskoj županiji ocijenjena ponuda tvrtka Male hidre iz Zagreba. HEP-Proizvodnja dala je najbolju ponudu za izdavanje EO za vjetroelektranu Jelenje, u Primorsko-goranskoj županiji u Gradu Bakru. Dobitnu ponudu za izdavanje EO za geotermalnu elektranu Zagocha u Općini Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji dala je tvrtka GEO Power Zagocha.

TAGOVI