Novi europski i američki projekti u plinskoj infrastrukturi brinu ekologe

Autor: N. D. Objavljeno: 25.10.2023. 🕜 14:41 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Dio plinske stanice Beregovaja u Rusiji (foto: ND 2012.)

• plinski sustavi, plinovodi, Rusija, Gazprom
    Izvor: N.D.

Plinski projekti koji uključuju vodik na novoj europskoj PCI listi mogli bi samo biti alibi...

Planovi Europske unije da uključi nove projekte plinske infrastrukture, koji bi se mogli adaptirati za prijenos vodika u više milijardi eura vrijedan program EU-a za poticaje ključnim infrastrukturnim projektima, potpora je proizvođačima plina, kažu zelene nevladine udruge.

EU će idućih tjedana raspravljati i odlučiti koje će energetske infrastrukturne projekte uključiti na takozvani popis projekata od zajedničkog interesa (PCI), koji imaju pravo na milijarde eura potpore EU-a.

Međutim, ekološke udruge, uključujući Food & Water Action Europe i Global Witness, rekle su za Financial Times da popis projekata uključuje plinovode za fosilna goriva koji bi se mogli pretvoriti u cjevovode za vodik, uz veliku nesigurnost da bi radili za vodik. Takvi bi projekti samo bili izgovor tvrtkama da nastave koristiti prirodni plin, tvrde oni.

Strategija EU-a za obnovljive izvore energije uključuje ambiciju proizvodnje 10 milijuna tona zelenog vodika i uvoza jednake količine u EU do kraja desetljeća.

 
Vodikova čvorišta u SAD-u - vezana uz prirodni plin

 

Brojne organizacije za "klimatsku pravdu" oštro su osudile plan Bidenove administracije za vodik, rekavši da produljuje životni vijek industrije fosilnih goriva, dok istovremeno štedi njezine napore za smanjenje emisija, piše FT.

Zeleni su kritizirali i nedavnu najavu američke administracije da odobri sedam milijardi dolara bespovratnih sredstava za sedam vodikovih čvorišta (hubova) diljem Amerike. Neki hubovi oslanjat će se na prirodni plin plus hvatanje i skladištenje ugljika za proizvodnju plavog vodika. Potpore će također koristiti velikim proizvođačima nafte i plina, uključujući ExxonMobil, Chevron i EQT Corporation, koji su partneri u vodikovim središtima u regiji Appalachia i na obali Meksičkog zaljeva u Teksasu.

"Bidenova administracija očito je nasjela na ovu udicu-varalicu. Masovna izgradnja vodikove infrastrukture tek je nešto više od industrijskog trika za rebrendiranje plina proizvedenog hidrauličkim frakturiranjem", rekao je Jim Walsh, direktor politike NGO-a Food&Water Watch, za FT.

 

TAGOVI