EU kreće rigorozno prema uvoznom plinu - zbog metana

Autor: N. D. Objavljeno: 26.10.2023. 🕜 15:25 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Pogled na postrojenja Centralne plinske stanice Molve (foto: Tomislav Lazarić 2011.)

• plinski sustavi, CPS Molve, plin
    Izvor: Tomislav Lazarić

Globalni problem emisija metana rješavat će samo Europska unija - skupljim plinom?!

Europska komisija predložila je nametanje ograničenja emisija metana na uvoz plina u EU od 2030.! To je potez koji bi izvršio pritisak na međunarodne dobavljače, uključujući SAD, da smanje curenje metana, plina koji snažno potiče globalno zagrijavanje. Metan je glavna komponenta prirodnog plina i drugi najveći uzrok klimatskih promjena nakon ugljičnog dioksida, kada pobjegne u atmosferu.

Prijedlog koji je Reuters vidio u srijedu, a datiran je 23. listopada, dolazi kao odgovor na pritisak Europskog parlamenta i nekih velikih zemalja EU-a, uključujući Francusku, u tekućim pregovorima o zakonu koji se bavi emisijama metana unutar bloka.

Novi prijedlog zahtijevao bi od stranih dobavljača plina da obuzdaju emisije metana iz naftne i plinske infrastrukture. "Nepoštivanje će biti destimulirano, uzimajući u obzir sigurnost opskrbe", navodi se u nacrtu prijedloga koji je napravljen tijekom pregovora EU-a o nadolazećem zakonu o smanjenju emisije metana. Drugim riječima, moguće je uvođenje neke vrste poreza, u svakom slučaju destimuliranjem upotrebe plina, kakvo još nigdje u svijetu nije provedeno. Globalno, nema napretka oko emisija metana u proizvodnji i cijelom naftno-plinskom lancu, o čemu smo puno pisali na našem portalu. 

 
Provedbeni akt uoči COP28

 

Ako nacrt prijedloga bude odobren, Komisija će naknadno utvrditi detalje u "provedbenom aktu", rečeno je. Glasnogovornik Komisije odbio je komentirati nacrt.

Europski parlament gura pregovore o ograničenju metana za uvezena fosilna goriva od 2026. Dužnosnik američkog State Departmenta također je pozdravio "snažan" prijedlog, rekavši da će iskoristiti moć kupaca plina da "smanje emisije metana u proizvodnji", što bi moglo dati "znatan doprinos" globalnim naporima za smanjenje snažnog stakleničkog plina.

Izvor: Shutterstock

 

SAD i EU predvodili su na klimatskom summitu COP26 u Glasgowu 2021. stvaranje Globalnog pakta za metan, nastojanja da se emisije metana smanje za 30% do 2030. Trenutačno ima gotovo 150 zemalja sudionica.

Kratkoročno gledano, metan ima veći učinak zagrijavanja planeta od CO2, ali brže napušta atmosferu. Znanstvenici kažu da je brzo smanjenje emisija metana ključno u ovom desetljeću ako svijet želi ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stupnjeva Celzijusa i izbjeći njegove najrazornije posljedice.

 
Ogromne emisije metana u proizvodnji 

 

Izvori opskrbe plinom u Europi značajno su se promijenili u posljednje dvije godine, nakon što je bivši najveći opskrbljivač plinom Rusija prekinula isporuke 2022. nakon invazije na Ukrajinu.

Norveška, čija proizvodnja fosilnih goriva ima jedan od najnižih emisija metana u svijetu, prošle je godine postala najveći opskrbljivač plinom za EU. Ali ograničenje metana moglo bi imati veći utjecaj na druge dobavljače plina u EU gdje su stope emisija veće, poput Alžira i SAD-a.

Zemlje EU-a i zakonodavci pokušavaju postići konačni dogovor o zakonu o metanu prije summita UN-a o klimi COP28, koji počinje 30. studenoga, piše Reuters.

Nacrt prijedloga Povjerenstva značajno bi ojačao planirani zakon. Izvorni prijedlog pravila EU-a o metanu iz 2021. bio je usredotočen na proizvođače nafte i plina u Europi, a uvozni plin - više od 80% opskrbe EU-a - uglavnom je ostao nepromijenjen.

 

 

TAGOVI