Njemačke tvrtke troše znatno više na mjere ublažavanja klimatskih promjena

Autor: B. O. Objavljeno: 16.11.2023. 🕜 09:30 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Vizualizacija emisija ugljikovog dioksida (izvornik: Shutterstock, 2021.)

• ugljikov dioksid, emisije, onečišćenje
    Izvor: Shutterstock

Kako bi se postigla klimatska neutralnost u Njemačkoj do sredine stoljeća, procjenjujemo da će privatne tvrtke morati ulagati u prosjeku oko 120 milijardi eura godišnje, kaže Fritzi Köhler-Geib

Tvrtke u Njemačkoj ulažu više financijskih sredstava u mjere ublažavanja klimatskih promjena te je u 2022. jedan od sedam eura novih ulaganja bio utrošen za klimatske projekte. Usporedbe radi, godinu dana ranije jedan od osam eura svih novih ulaganja korporativnog sektora u Njemačkoj otpadao je na mjere koje doprinose ublažavanju klimatskih promjena.   

Njemačke tvrtke su u te mjere u 2022. uložile ukupno 72,2 milijarde eura, što je za 18 posto više nego godinu dana ranije u realnim vrijednostima, pokazuje istraživanje njemačke Kreditne banka za obnovu – KfW.

"Zaštita klime kao područje ulaganja postalo je mjerljivo relevantnije za njemačke tvrtke", rekao je glavni ekonomist KfW-a Fritzi Köhler-Geib.

 

Mobilnost u prvom planu

Međutim, unatoč tome što su tvrtke povećale svoju predanost u borbi protiv klimatskih promjena, potrebno je mnogo više aktivnosti, smatra KfW.

"Kako bi se postigla klimatska neutralnost u Njemačkoj do sredine stoljeća, procjenjujemo da će privatne tvrtke morati ulagati u prosjeku oko 120 milijardi eura godišnje", rekao je Köhler-Geib.

Njemačka želi postati klimatski neutralna do 2045., s ciljem da emitira samo onoliko stakleničkih plinova koliko se može ponovno apsorbirati.

Od iznosa potrošenih na mjere ublažavanja klimatskih promjena, njemačke tvrtke su lani najviše potrošile u području mobilnost, primjerice, za kupnju električnih automobila ili punionica (49 posto). Nakon toga slijede projekti za proizvodnju ili pohranu električne ili toplinske energije iz obnovljivih izvora (36 posto) te mjere poboljšanja (toplinske izolacije) energetske učinkovitosti zgrada (28 posto), izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

TAGOVI