Hrvatska: veće emisije stakleničkih plinova

Autor: B. O. Objavljeno: 17.11.2023. 🕜 13:21 Lokacija: Luxembourg
  • Dimnjak energetskog postrojenja (izvornik: Limpopo / Shutterstock, 2007.)

• energetska postrojenja, dimnjaci, onečišćenje, emisije
    Izvor: Limpopo / Shutterstock

Naprotiv, gospodarstvo Europske unije uspjelo je smanjiti emisije stakleničkih plinova za 5,3 posto

Emisije stakleničkih plinova iz gospodarstva Europske unije iznosile su 821 milijun tona ekvivalenta CO2 (CO2-eq) u drugom tromjesečju, što je smanjenje za 5,3 posto u usporedbi s istim razdobljem u prošloj godini (867 milijuna tona ekvivalenta CO2). Istovremeno, bruto domaći proizvod (BDP) EU-a ostao je stabilan bilježeći tek vrlo blagi rast za 0,05 posto. 

U Hrvatskoj su pak emisije stakleničkih plinova iz gospodarstva u drugom tromjesečju uvećane za jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestio je statistički ured Europske unije Eurostat. U nas je pritom zabilježen rast BDP-a od 2,6 posto. 

Izvor: Shutterstock

Većina emisija stakleničkih plinova u drugom tromjesečju dolazila je iz proizvodnje (23,5 posto), kućanstava (17,9 posto), opskrbi električnom energijom i plinom (15,5 posto), poljoprivrede (14,3 posto) te prijevoza i skladištenja (12,8 posto).

U usporedbi s drugim tromjesečjem 2022., pokazuju informacije koje je Eurostat prikupio iz podataka o procjenama emisija stakleničkih plinova prema gospodarskoj aktivnosti, one su se u istom razdoblju ove godine smanjile u šest od devet djelatnosti. 

Najveći pad emisija od 22 posto zabilježen je u opskrbi električnom energijom i plinom. Naprotiv, najveći porast emisija zabilježen je u prijevozu i skladištenju (za 1,7 posto), javlja Eurostat.

 

Italija - isti BDP, manje emisije

Promatrano prema državama, emisije stakleničkih plinova smanjile su se u 21 članici EU-a. 

Rast je zabilježen na Malti (7,7 posto), u Latviji (4,5 posto), Irskoj (3,6 posto), Litvi (tri posto), na Cipru (1,7 posto) te u Hrvatskoj (jedan posto). Među njima, četiri članice ostvarile su rast BDP-a: Malta (3,9 posto), Hrvatska (2,6 posto), Cipar (2,2 posto) i Litva (0,7 posto).

S druge pak strane, najveća smanjenja emisija stakleničkih plinova zabilježena su u Bugarskoj (23,7 posto), Estoniji (23,1 posto) i Nizozemskoj (10,3 posto).

Od 21 članice EU-a koje su smanjile emisije, njih 10 bilježi pad BDP-a (Estonija, Mađarska, Luksemburg, Švedska, Austrija, Češka, Poljska, Finska, Njemačka i Nizozemska). Italija je zadržala BDP na istoj razini kao u drugom tromjesečju 2022. smanjivši pritom emisije stakleničkih plinova. 

Deset zemalja - Danska, Francuska, Belgija, Slovenija, Slovačka, Bugarska, Portugal, Španjolska, Rumunjska i Grčka - uspjelo je smanjiti emisije uz rast BDP-a.

TAGOVI