I tkanina može hvatati stakleničke plinove

Autor: B.O. Objavljeno: 23.05.2022. 🕜 09:07 Lokacija: Stockholm (Švedska)

Pilot-projekt provode zaposlenici restorana u Stockholmu

Švedski proizvođač odjeće, tvrtka H&M, i Institut za tekstil i odjeću iz Hong Konga (HKRITA) odlučili su pomaknuti granice razvoja održive mode te su razvili novu tehniku uz pomoć koje pamučne tkanine hvataju stakleničke plinove iz zraka, a s ciljem da modna industrija smanji svoj utjecaj na klimu. 

Pilot-projekt provode zaposlenici restorana u Stockholmu koji nose nove pamučne pregače kojima hvataju ugljični dioksid iz zraka, objavila je novinska agencija Reuters. 

Tekstilna industrija ima veliki ugljični otisak zbog čega su modni divovi pod sve većim pritiskom da to riješe. 

Istraživački institut HKRITA razvio je otopinu koja sadrži amin za tretiranje pamuka, vlakana, pređe ili tkanine, koji potom onda djeluje tako da pamuk povlači ugljični dioksid u sebe, zadržava ga te ga potom stabilizira i pohranjuje na površini tekstila.

 

Jeftina proizvodnja 

Izvršni direktor HKRITA-e Edwin Keh rekao je da je njegov tim bio inspiriran tehnikama za ograničavanje emisija, a koje se koriste u dimnjacima termoelektrana na ugljen

"Mnoge elektrane moraju pročistiti što je više moguće ugljičnog dioksida iz zraka prije nego što se plin ispusti. Mislili smo, zašto ne pokušati replicirati taj kemijski proces na pamučno vlakno", rekao je. 

Majica je u stanju apsorbirati otprilike trećinu onoga što dnevno apsorbira drvo, izjavio je. "Kapacitet hvatanja nije previsok, ali ovo je prilično jednostavno i jeftino za proizvodnju, a mislimo da postoji puno potencijalnih primjena", kazao je. 

Pregače su proizvedene kod H&M-ovog dobavljača iz Indonezije, koristeći postojeću opremu za taj tretman, istaknuo je. 

Pregače se nakon upotrebe zagrijavaju na 30-40 stupnjeva Celzijusa te tada ispuštaju CO2 u stakleniku gdje plin preuzimaju biljke, prenosi Hina.

TAGOVI