Dobrotvorna akcija za pakleničkog borca za čist okoliš

Autor: N.D. Objavljeno: 23.05.2022. 🕜 11:23 Lokacija: Zagreb

Nikola Tesla je uspio obraniti svoju okućnicu od općinskih planova, ali zatrpali su ga sudski troškovi

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Zelena akcija je pokrenula dobrotvornu akciju “Doniraj za Nikolu Teslu - branitelja okoliša”. Nikola Tesla nije lažno ime u svrhu zaštite identiteta. Taj Nikola Tesla, čuvar okoliša, godinama se borio protiv velikog odlagališta otpada i lokalnih moćnika Općine Starigrad-Paklenica i čini se da je uspio obraniti svoj prag od otpada. Zelena kacija kaže da ga je borba puno koštala jer je, među ostalim, izgubio sudski postupak

Tesla je ovlašteni vodič u Parku prirode Velebit i sezonski vodič u NP Paklenica. Kada se 2007. vratio na rodnu grudu doznao je da je lokalna općina dodijelila teren tik uz njegovu kuću lokalnom poduzeću za gospodarenje otpadom. Teren, smješten između Nikoline kuće i zaštitne šume, poduzeće za otpad zatrpava raznim građevinskim i ostalim otpadom te koristi za držanje i pranje kamiona za odvoz smeća. Kad se 2009. pobunio suočio se s birokratskim zavrzlamama oko upisa vlasništva i slično, odbili su mu priključak na vodovod, kazneno ga prijavili za krađu vode, prijave koje su odbačene sudskom presudom. 

Nemogućnost zapošljavanja

Zbog uvjerenja da se protiv njega vodi kazneni postupak onemogućeno mu je zapošljavanje i malo tko s njim želi raditi, pojašnjava Zelena akcija. Nikola je koristeći institut besplatne pravne pomoći tražio sudsku zaštitu i tužio općinu, obraćao se brojnim inspekcijama i sl. Lokacija pored Nikoline kuće se više ne koristi za odlaganje otpada i sanirana je, ali on je spor izgubio i dužan je platiti ogromne sudke troškove, od čak 86.000 kn zbog zateznih kamata. Zato je Zelena akcija pokrenula dobrotvornu akciju prikupljanja sredstava za Nikolu Teslu. „Ako dopustimo da izumre građanska hrabrost u suprostavljanju moćnicima koji žrtvuju našu budućnost za svoju kratkotrajnu korist, izgubit ćemo i bitku za bioraznolikost. Zato, zaštitimo one koji štite okoliš i prirodu. Pomozimo branitelju okoliša, Nikoli Tesli“, zaključio je pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić. 

Više od Nikolinoj situaciji može se pročitati OVDJE. Zbog rastućih sudskih troškova i troškova ove akcije, cilj je do 25. lipnja skupiti 100.000 kuna. Donirati se može uplatom na službeni račun ove dobrotvorne akcije pri udruzi Zelena akcija - IBAN: HR4924840081502026231, poziv na broj: 05-2022, model: HR00, opis plaćanja: Donacija za Nikolu Teslu, SWIFT: RZBHHR2X.

TAGOVI