Sloveniju zanima hrvatski sustav povratne naknade

Autor: B.O. Objavljeno: 25.05.2022. 🕜 11:21 Lokacija: Zagreb

Sustav povratne naknade u Hrvatskoj postoji već 16 godina, kaže Zvonimir Majić

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) ovaj tjedan je održan sastanak sa slovenskim predstavnicima iz područja gospodarenja otpadom koji su iskazali interes za sustavom povratne naknade kakav se provodi u Hrvatskoj. 

Načelnik Sektora za posebne kategorije otpada u Fondu Zvonimir Majić predstavio je sustav povratne naknade i kako je on organiziran te su predstavnici slovenskih tvrtki i Gospodarske komore Slovenije izrazili zanimanje čuvši primjere dobre prakse i koliki je udio u održivosti. 

"Sustav povratne naknade u Hrvatskoj postoji već 16 godina i odnosi se na prodajnu ambalažu od pića u jednokratnoj PET, Al/Fe i staklenoj ambalaži volumena 0,2 l i više. Taj sustav promovira i Europa s obzirom na to da daje najbolje rezultate o čemu upravo svjedoči i naš primjer. Ovako organiziran sustav osigurava visoku stopu prikupljanja, ali i kvalitetnu sirovinu koja se dalje može koristiti u proizvodnji. Svjesni smo da sustav može funkcionirati i bolje u određenim segmentima, a tu mislim da ga treba u što većoj mjeri automatizirati kako se ambalaža u trgovinama više ne bi prihvaćala i brojala ručno nego strojno. To bi dovelo do racionalizacije troškova", pojasnio je. 

S obzirom na to da sustav povratne naknade ostvaruje izvrsne rezultate, a stopa sakupljanja prelazi 85 posto, on je proširen 2021. godine. Naime, u taj sustav od tada spadaju i pića volumena 0,2 l, kao i mlijeko i tekući mliječni proizvodi. 

Veliku ulogu pritom također imaju i ovlašteni oporabitelji otpada koji provode postupak njegove ponovne obrade, kako bi se i dalje iskoristio, izvijestio je FZOEU

S obzirom na to da u Sloveniji nema oporabitelja, taj je primjer također zainteresirao goste iz te zemlje, uz želju da se i kod njih primijeni takav postupak postupanja s otpadom.

TAGOVI