EK financira 171 novi projekt u sklopu programa LIFE

Autor: B. O. Objavljeno: 15.11.2023. 🕜 08:52 Lokacija: Zagreb
  • Simbol održivosti, ulaganja i novca (FOTO: Towfiqu Barbhuiya from Stock, 2023.)

• održivost, ulaganja, novas
    Izvor: Towfiqu Barbhuiya

Vrijednost projekata, među kojima su i oni iz Hrvatske, veća je od 396 milijuna eura

Europska komisija ovaj tjedan je odobrila 171 novi projekt diljem Europe u okviru programa LIFE za okoliš i klimatsku politiku, u vrijednosti većoj od 396 milijuna eura. Zahvaljujući zahtjevima za sufinanciranje programa, pokrenut će se ukupna ulaganja u iznosu većem od 722 milijuna eura, što je povećanje od 28,5 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Projekti iz gotovo svih članica EU-a imat će pristup potporama EU-a u okviru sljedećih potprograma: priroda i bioraznolikost, kružno gospodarstvo i kvaliteta života, ublažavanje klimatskih promjena i prilagodba njima te prelazak na čistu energiju. 

Novi programi dio su više od 6000 projekata u području okoliša i klime diljem EU-a i pridruženih zemalja koje je program LIFE sufinancirao u posljednjih 31 godina, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. 

"Ovogodišnji projekti programa LIFE ambiciozniji su nego ikad prije. S obzirom na to da se i dalje suočavamo s krizama povezanima s klimatskim promjenama, onečišćenjem okoliša i gubitkom bioraznolikosti, program LIFE dokaz naše je predanosti prelasku s riječi na djela i stvaranju stvarnih razlika za građane EU-a projektima kojima će se ubrzati zelena tranzicija, poboljšati svakodnevni život i očuvati prirodni ekosustavi", izjavio je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

 

Spašavanje Jadranske pastrve

"Klima i priroda isprepletene su. Naša tla, oceani i šume najveći su ponori ugljika koje imamo, a zdrava priroda može nas rashladiti na sve toplijem planetu. S obzirom na ekstremne vremenske uvjete, od presudne su važnosti projekti za prilagodbu klimatskim promjenama i njihovo ublažavanje. Kada vidim što su projekti programa LIFE već postigli u EU-u i zemljama sudionicama te kakav će učinak imati u budućnosti, optimističan sam što imamo alate za provođenje stvarnih promjena", istaknuo je povjerenik za klimatsku politiku Wopke Hoekstra

Projekti u okviru programa LIFE pridonose postizanju širokog raspona klimatskih, energetskih i okolišnih ciljeva iz Europskog zelenog plana, i to podupiranjem bioraznolikosti, obnove prirode i radom na postizanju klimatske neutralnosti EU-a do 2050. godine.  

Odabrani projekti iz Hrvatske tako bi trebali pridonijeti spašavanju Jadranske ili mekousne pastrve od ruba izumiranja, borbi protiv energetskog siromaštva u ranjivim četvrtima, obnovi starih zgrada te, među ostalim, stvaranju energetskih zajednica i koalicija za koordinaciju akcija na nacionalnim i međunarodnim razinama u istočnoeuropskim zemljama. 

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije i cjelovitom popisu odobrenih projekata.

TAGOVI