Za zelenije gradove, protiv klimatskih promjena

Autor: N. D. Objavljeno: 14.11.2023. 🕜 15:01 Lokacija: Zagreb
  • Park Maksimir u Zagrebu (foto: Tonka, 2012.)

• Maksimir, parkovi, Zagreb
    Izvor: Antonia Hohnjec

Čak 17 milijuna eura za ozelenjavanja diljem Hrvatske

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen uručili su danas predstavnicima jedinica regionalne i lokalne samouprave 76 ugovora za financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama vrijedne gotovo 17 milijuna eura. 

Uz sadnju stabala i formiranje zelenih površina, sufinanciranje Fonda do 350 tisuća eura po prijavi se moglo dobiti i za projekte ozelenjivanja nadstrešnica na stajalištima javnog prijevoza, izgradnju javnih slavina s pitkom vodom, projekte urbanih vrtova, izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, ali i za projekte informiranja javnosti i edukacije o klimatskim promjenama“, pojasnio je direktor Fonda Luka Balen.

Pod sloganom Zelena strana ulice, ovo je već drugi javni poziv Fonda na tu temu. Direktor Balen naglašava kako je prošlogodišnji poziv polučio veliki interes, zbog čega je budžet ovogodišnjeg bio povećan s 11 na 17 milijuna eura. Ali, osim poziva za financiranje konkretnih projekata, Fond je odlučio i s dodatnih 536 tisuća eura sufinancirati izradu programa ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama te zaštite ozonskog sloja, kao i SECAP akcijskih planova jer su oni podloga za osmišljavanje i realizaciju daljnjih projekata. 

S obzirom na danak koje uzimaju sve vidljivije klimatske promjene, nužno je djelovati odmah, kako bi se njihov utjecaj u budućnosti izbjegao ili smanjio. U tom smislu, ozelenjivanje urbanih područja predstavlja konkretnu infrastrukturnu mjeru, koja će osigurati manje zagrijavanje, veću kvalitetu zraka, potaknuti biološku raznolikost, otpornost, ali i naše gradove učiniti ugodnijima za život.  

 

TAGOVI