Čak 700 milijuna eura za elektrodistribucijsku mrežu

Autor: B. O. Objavljeno: 18.03.2024. 🕜 13:45 Lokacija: Luxembourg
  • Dalekovodi u sumrak (izvornik: TebNad / Shutterstock 2013.)

• dalekovodi, elektroenergetika, elektroenergetski sustavi, elektroenergetske mreže
    Izvor: TebNad / Shutterstock

Zajmom do proširenja elektrodistribucijske mreže španjolske energetske skupine

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je zajam od 700 milijuna eura za proširenje elektrodistribucijske mreže španjolske energetske skupine Iberdrole. 

Sporazum o dodjeli prvog dijela (tranše) kreditnih sredstava od 500 milijuna eura potpisali su u Madridu glavni direktor EIB-a za poslovanje u Europskoj uniji Jean-Christophe Laloux i direktor financija, kontrole i korporativnog razvoja Iberdrole José Sainz Armada.

Ukupna investicija iznosi 1,44 milijarde eura, a preostalih 740 milijuna eura osigurava Iberdrola

"Cilj je poboljšati učinkovitost i otpornost elektroenergetske mreže, omogućiti priključivanje više obnovljivih izvora i olakšati nova korištenja dizalica topline i električnih vozila koja pokreću energetsku tranziciju i dekarbonizaciju španjolske elektroenergetske djelatnosti", javlja EIB.

 

Ubrzanje dekarbonizacije industrije

Projekt će također potaknuti industrijalizaciju, gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta u Španjolskoj, čuvajući 10 tisuća radnih mjesta godišnje u 12 autonomnih zajednica tijekom razdoblja provedbe.

"Novi sporazum o financiranju potpisan s Iberdrolom ubrzat će energetsku tranziciju Španjolske, osigurati pristup održivoj energiji za sve i pridonijeti strateškoj i energetskoj neovisnosti Europske unije", izjavio je Laloux.

"Zajam će omogućiti da ubrzamo dekarbonizaciju industrije, ključni proces za španjolske tvrtke. Iskoristit ćemo novo financiranje EIB-a za širenje razvoja pametne mreže u Španjolskoj jer je to ključno za olakšavanje energetske tranzicije, povećanje učinkovitosti i poboljšanje distribucijske mreže i kvalitete opskrbe. Također ćemo pridonijeti elektrifikaciji gospodarstva i smanjenju energetske ovisnosti zemlje", dodao je Armada. 

TAGOVI