DONES dobiva pojačanje

Autor: B. O. Objavljeno: 18.03.2024. 🕜 09:00 Lokacija: Zagreb
  • Element fuzijske elektrane (izvornik: ITER, 2016.)

• fuzijske elektrane, fuzija, ITER
    Izvor: ITER

Projektu bi se uskoro trebao pridružiti i Japan koji bi s Hrvatskom razvijao sustav za hlađenje slapa rastaljenog litija

U međunarodnom poduhvatu izgradnje prve fuzijske elektrane u Europi, Hrvatska i Španjolska imaju ključnu ulogu u razvoju materijala za potrebe takve elektrane u sklopu projekta IFMIF-DONES. Podršku DONES-u još jednom potvrdio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković u obraćanju sudionicima sastanka Upravnog odbora projekta koji je održan koncem proteklog tjedna u Zagrebu. Projektu bi se uskoro trebao pridružiti i Japan koji bi s Hrvatskom razvijao sustav za hlađenje slapa rastaljenog litija. K tomu, imenovan je privremeni direktor projekta na prijedlog Europske komisije. 

Također, uskoro bi projektu trebala pristupiti agencija Fuzija za energiju s 20 posto ulaganja, što je važno za utvrđivanje doprinosa Europske unije DONES-u u kojem Hrvatska i Španjolska imaju udjel od 55 posto.

"Očekujemo da nam se Fuzija za energiju pridruži 12. travnja tijekom sastanka u Barceloni. Njihovo sudjelovanje je važno jer bi ova agencija doprinijela projektu komponentama, ljudima, znanjem i novcem", rekao je dr. sc. Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti te koordinator projektnog tima DONES.HR. 

On je dodao kako bi se Japan mogao priključiti do kraja godine, dok konzorcij projekta DONES pregovara i s Njemačkom, Italijom i Slovenijom, priopćio je IRB.

 

Deuterij i litij

EU planira do 2050. izgraditi elektranu u kojoj bi se energija proizvodila primjenom nuklearne fuzije. Naime, u procesu fuzije dolazi do spajanja dva lakša atoma vodika u jedan teži. Pri takvom brzom protoku atoma, sličnom onom koji se događa na površini Sunca, oslobađa se ogromna energija u vidu svjetla i topline.

Za rad elektrane ključni su deuterij iz morske vode i litij iz zemljine kore, čije su zalihe puno veće i koji su manje štetni od uranija koji se koristi u postojećim nuklearkama.

Španjolski i hrvatski fizičari će od 2035. ispitivati materijale za buduću fuzijsku elektranu u mjestu Escuzar, udaljenom 20 kilometara od Granade, a gdje se trenutno gradi znanstveni laboratorij potreban za takva ispitivanja. Španjolska ima 50 posto udjela u projektu, a Hrvatska pet posto. To znači da će Hrvatska isporučiti dizalice, izmjenjivače topline ulja i vode za hlađenje litija te četiri posebno dizajnirana modula koji će se ugrađivati u postrojenje u Španjolskoj. Hrvatski fizičari, uz koordinaciju IRB-a, kasnije će provoditi ispitivanja.

 

Puno dobre volje

U protekli četvrtak su se na sastanku Upravnog odbora DONES-a održanog u Zagrebu okupili predstavnici dvaju timova te predstavnici 15 zemalja, kao i EK u ime EURATOM-a, Konzorcij europskih fuzijskih laboratorija – EUROfusion te Fuzija za energiju. 

Izvor: IRB/EUROfusion

Sudionike su pozdravili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, a na sastanku su sudjelovali i ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith te ravnatelj Instituta za fizku dr. sc. Osor S. Barišić.

Tijekom sastanka hrvatsko izaslanstvo predstavilo je najnovije informacije o hrvatskom doprinosu programu DONES. Predstavljen je napredak vezan uz nabavu, kao i ključni organizacijski aspekti.

"Kao privremeni direktor projekta DONES imenovan je Philippe Cara iz Fuzije za energiju. Naime, stručno povjerenstvo za ocjenu projekta DONES još je prije šest mjeseci zaključilo da su Španjolska i Hrvatska dobro postavile čitav projekt od iznimne važnosti za EU, no da svi problemi proizlaze iz činjenice da EK nije imenovala svog direktora projekta DONES te da se čitav projekt zasad vodi 'ad hoc' uz puno dobre volje sudionika iz obje zemlje. Philippe Cara treba osnovati zajedničku upravu projekta i zajednički tim", objašnjava dr. Tadić. 

Idući sastanak hrvatskog i španjolskog tima zakazan je za listopad u Granadi.

TAGOVI