Očekuje se značajan rast cijena nafte i sirovina

Autor: N. D. Objavljeno: 25.03.2024. 🕜 13:52 Lokacija: Zagreb
  • Namoti aluminija u tvornici Aluminij u Mostaru (izvornik: nepoznat)

• aluminij, Aluminij
    Izvor: -

Kinesko gospodarstvo raste, a SAD će krenuti sa smanjivanjem kamatnih stopa što će potaknuti gospodarstvo

Potražnja za nekim za energetiku bitnim sirovinama i robama, kao što je nafta, ali i bakar, aluminij... povećat će se ove godine potaknuta smanjenjem kamatnih stopa od strane središnjih banaka. Američki Goldman Sachs vidi potencijalni rast cijena ove godine od čak 15%. Smatra se da će niže kamatne stope pomoći oporavku proizvodnih industrija i potaknuti potražnju potrošača, dok se geopolitički rizici nastavljaju.

Analitičari su sirovu naftu uz aluminij, bakar i zlato naveli kao neke od roba čije bi cijene ove godine mogle znatno porasti zahvaljujući promijenjenim gospodarskim izgledima. “Smatramo da smanjenje kamatnih stopa u SAD-u u nerecesijskim okruženjima dovodi do viših cijena roba, s najvećim povećanjem cijena metala (osobito bakra i zlata), a zatim sirove nafte. Važno je da se pozitivan učinak na cijene povećava s vremenom", javlja Bloomberg.

Možda bi najvažnije smanjenje stope bilo ono koje se očekuje od američkih Federalnih rezervi. Za sada je, međutim, FED signalizirao da mu se ne žuri sa snižavanjem stopa, a središnja banka je planirala tri smanjenja kamata ove godine.

Blagi trend raste cijena je već prisutan, a važno je što se događa u najvećem svjetskom gospodarstvu, kineskom. Cijene aluminija porasle su iznad 2.300 dolara po toni, bilježeći najvišu razinu od 31. siječnja, budući da su optimistični podaci iz Kine ponovno potaknuli nade u porast potražnje. Industrijska aktivnost zemlje porasla je za 7% na godišnjoj razini u razdoblju od siječnja do veljače 2024., premašivši tržišna očekivanja od 5%. Štoviše, kineski uvoz sirovog aluminija i srodnih proizvoda porastao je za 93,6% u istom razdoblju u usporedbi s godinom ranije, dosegnuvši 720.000 tona.

 
Cijena nafte će rasti

 

Međutim, terminske cijene bakra pale su prema granici od 4 dolara po funti nakon što su 18. ožujka dosegnule gotovo jednogodišnju najvišu vrijednost od 4,12 dolara. Unatoč neočekivanom ubrzanju kineske industrijske proizvodnje u veljači, zabrinutost zbog krhkosti potražnje za industrijskom robom i novim domovima smanjila je očekivanja u vezi s robom kupnja u zemlji.

Prije mjesec dana Goldman je povisio svoju prognozu cijene nafte na 87 dolara po barelu sirove nafte Brent, sa 85 dolara, navodeći kao razlog prekid plovidbe u Crvenom moru. “Komercijalne zalihe OECD-a na kopnu smanjile su se nešto brže od očekivanog jer je preusmjeravanje tokova od Crvenog mora povećalo zalihe na vodi”, napisali su analitičari investicijske banke u bilješci krajem veljače. Cijene nafte porasle su za 12,8% od početka godine. Sada vidimo cijene nafte tipa WTI na 81 USD/bl, dok je Brent za 85 USD/bl, a njezina najveća cijena u proteklih šest mjeseci zabilježena je krajem rujna, na 91 USD/bl. 

U novije vrijeme, Goldman je sugerirao da bi nafta ove godine mogla premašiti 100 dolara po barelu budući da je potražnja i dalje jaka, dok se dodatna ponuda od proizvođača izvan OPEC-a usporava. Slično govori i IEA. 

 

TAGOVI