Cijena nafte u uzlaznoj putanji

Autor: N. D. Objavljeno: 29.01.2024. 🕜 13:58 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Simbolični prikaz cijena derivata (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• cijene goriva, naftni derivati
    Izvor: Shutterstock

Geopolitičke napetosti na Bliskom istoku sve su jače pa cijena nafte raste već dva tjedna

Cijene nafte u porastu su već dva tjedna zaredom. Cijene nafte porasle su u ponedjeljak kao posljedica napada dronovima na američke snage u Jordanu, koji je povećao zabrinutost zbog prekida opskrbe na Bliskom istoku, a Hutisti su pojačali napade u Crvenom moru.

Fjučersi nafte Brent porasli su za 21 cent na 83,76 USD/bl, dok su fjučersi američke WTI nafte porasli za 21 cent na 78,22 USD/bl.

Rastu rizici širenja sukoba na Bliskom istoku, s napadom dronovima na američke trupe u Jordanu prošlog vikenda.
Trgovac sirovinama Trafigura u međuvremenu procjenjuje sigurnosne rizike daljnjih putovanja Crvenim morem.

"Vjerujemo da smrt tri pripadnika američke vojske u Jordanu označava kritičnu točku preokreta u sukobu na Bliskom istoku", rekla je analitičarka RBC Capitala Helima Croft, dodajući da je izravniji sukob s Iranom povećao rizik regionalne poremećene opskrbe energentima. Analitičari ANZ-a rekli su: "Prekidi u opskrbi bili su ograničeni, ali to se promijenilo u petak nakon što je Trafigurin naftni tanker pogođen projektilom u blizini obale Jemena."

 
Evergrande ide u likvidaciju, Kina stenje

 

U međuvremenu, u Kini je sud u Hong Kongu u ponedjeljak naredio likvidaciju imovinskog diva China Evergrande Group u znaku produbljivanja krize u kineskom sektoru nekretnina, narušavajući optimizam za potražnjom za sirovom naftom u najvećem svjetskom uvozniku nafte.

Zadržane visoke kamatne stope u Europi također su pod povećalom ulagača nakon što Europska središnja banka u ponedjeljak nije uspjeli postići konsenzus o tome kada bi se kamatne stope trebale smanjiti.

Rusija će u međuvremenu vjerojatno smanjiti izvoz nafte, petrokemijske sirovine, za između 127.500 i 136.000 barela dnevno - oko trećine svog ukupnog izvoza - nakon što su požari prekinuli rad u baltičkim i crnomorskim rafinerijama.
Još jedno rusko naftno postrojenje napadnuto je u ponedjeljak, a ruske su vlasti navele da su spriječile napad dronom na rafineriju Slavneft-YANOS u gradu Jaroslav 250 km od Moskve, javlja Reuters.

TAGOVI