Nove mjere protiv 'flote u sjeni'

Autor: B. O. Objavljeno: 19.12.2023. 🕜 09:40 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Pramac tankera za naftu (izvornik: Angad Cheema from Pixabay, 2023.)

• tankeri, nafta, pomorstvo, brodovi
    Izvor: Angad Cheema / Pixabay

Europska unija je donijela 12. paket sankcija protiv Rusije

Europska komisija (EK) pozdravlja odluku Vijeća o donošenju 12. paketa sankcija protiv Rusije. Tim se paketom Rusiji uvode dodatne zabrane uvoza i izvoza, intenzivira se borba protiv izbjegavanja sankcija i uklanjaju rupe u zakonu.

Paket je nastao u bliskoj suradnji s partnerima iz skupine G7, a u njemu su dodatni popisi ruskih pojedinaca i tvrtki te nove zabrane uvoza i izvoza, kao što je zabrana izvoza ruskih dijamanata u Europu. 

"Usto, pooštrava se provedba mjere ograničenja cijene nafte jer se uvodi detaljnije praćenje mogućeg korištenja tankera za izbjegavanje tog ograničenja. Uvode se i striktne obveze praćenja imovine i stroge mjere za tvrtke iz trećih zemalja koje izbjegavaju sankcije", javlja EK.  

Drugim riječima, energetske mjere odnose se na ograničenje cijene nafte i novu zabranu uvoza ukapljenog naftnog plina (UNP). Tako su uvedene nove mjere za bolje praćenje prodaje tankera trećim zemljama i detaljniji zahtjevi o izdavanju potvrda, čime je postrožena međunarodna mjera skupine G7+ o ograničenju cijene nafte kako bi se Rusiji otežao nastavak ratovanja. To će doprinijeti borbi protiv 'flote u sjeni' kojom Rusija izbjegava to ograničenje cijene. O tome se Europska unija intenzivno dogovara s partnerima iz skupine G7, kako bi uskladili mjere i buduće smjernice.

Nova zabrana uvoza ukapljenog naftnog plina (UNP) pak odnosi se na godišnji uvoz u vrijednosti većoj od milijardu eura. No, postojeći ugovori ostaju na snazi najviše 12 mjeseci.

TAGOVI