Dugo se čekalo: prve sankcije na trgovinu ruskom naftom

Autor: N. D. Objavljeno: 13.10.2023. 🕜 14:41 Lokacija: Washington (SAD)
  • Pramac tankera za naftu (izvornik: Angad Cheema from Pixabay, 2023.)

• tankeri, nafta, pomorstvo, brodovi
    Izvor: Angad Cheema / Pixabay

Rusija ima inflaciju manju nego Europska unija, rast BDP-a veći od SAD-a a iduće godine znatno povećava potrošnju na oružje

Sjedinjene Države uvele su sankcije dvama vlasnicima tankera jer su prevozili rusku naftu koja se prodaje za više od sankcijama određenih 60 USD/bl. Ovo je prvi put da SAD nameće sankcije zbog kršenja gornje granice cijena koju su G7 i Europska unija dogovorili nametnuti Rusiji prošle godine. Sankcije na rusku naftu kojom se trguje po cijeni većoj od 60 USD/bl, stupile su na snagu u veljači ove godine.

Nekoliko se mjeseci ruskom sirovom naftom ionako trgovalo niže od gornje granice cijene, što je gornju granicu učinilo lako provedivom. Ove godine, međutim, kako su referentne cijene nafte počele rasti, tako su porasle i cijene ruske sirove nafte, a do rujna razlika između gornje granice cijena G7 i stvarne cijene po kojoj se ruska sirova nafta prodaje bila je iznad 10 USD po barelu.

Jedna od sankcioniranih kompanija je Turkish Ice Pearl Navigation, koja, prema američkom Ministarstvu financija, posjeduje brod koji je prevozio rusku ESPO sirovu naftu prodanu za više od 80 USD/bl. Druga tvrtka registrirana je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pod nazivom Lumber Marine SA, koja posjeduje tanker koji je prevozio teret ruske sirove nafte Novy Port koja se prodavala za više od 75 USD/bl, izvijestio je Reuters.

 
Sankcije koje je nemoguće provoditi

 

Sirovu naftu vrlo je teško pratiti na svjetskim tržištima: ona se pretače na otvorenom moru, a može se pomiješati s drugim teretom u tranzitnim zemljama, čime se kreira veća količina nafte čije porijeklo se ne može utvrditi. Proces rafiniranja također uništava tragove porijekla sirovine.

Održavanje sankcija pogoršava i kompleksna mreža prijevoznih kompanija koje plove pod zastavama nedokučivih offshore jurisdikcija. Neke od njih optužene su da pomažu Rusiji sakriti porijeklo izvoza sirovine koriseći se čitavim nizom tehnika, o čemu je poslovni tisak opširno izvještavao i prije uvođenja sankcija. Sankcionirani brodari bili su očito nepažljivi.

Uzgred, kada je riječ o efektu sankcija na Rusiju u obzir treba uzeti najsvježije brojke, koje su za zapad - poražavajuće. Međunarodni monetarni fond prognozirao je da će rusko gospodarstvo ove godine porasti za 2,2% - što je revizija prema gore u odnosu na raniji projecirani rast od 1,5%. Za Sjedinjene Države, MMF je prognozirao rast od 2,1% za 2023.

Za iduću godinu Rusija je najavila povećanje proračunske potrošnje za 25,8% na 383 mlrd. USD tj. 36,6 trilijuna rubalja. Inflacija u Rusiji trenutno je 5,45%, što je iznad cilja središnje banke koji je postavljen na 4%. Rashodi za vojsku povećat će se s postojećih 3,9% BDP-a iduće godine na 6% BDP-a. 

 

 

TAGOVI