Saudijska Arabija zaustavila širenje naftnih kapaciteta

Autor: N. D. Objavljeno: 13.02.2024. 🕜 08:48 Lokacija: Dhahran (Saudijska Arabija)
  • Naftna bušotina (izvornik: Stephen Coburn / Shutterstock, 2007.)

• nafta, bušotine, proizvodnja nafte i plina
    Izvor: Stephen Coburn / Shutterstock

Iako nafta još nije dosegla vrhunac potrošnje, zaljevski div radi zaokret... ili tek taktički uzmak

Zaokret Saudijske Arabije u pogledu planova za proširenje naftnih proizvodnih kapaciteta napravljen je zbog energetske tranzicije, rekao je u ponedjeljak tamošnji ministar energetike, dodajući da kraljevstvo ima dosta rezervnih kapaciteta za amortizaciju tržišta.

Saudijska vlada je 30. siječnja naredila državnoj naftnoj tvrtki Aramco da zaustavi svoj plan ekspanzije proizvodnje nafte i cilja maksimalni održivi proizvodni kapacitet od 12 milijuna barela dnevno (bpd), što je milijun bpd ispod cilja najavljenog 2020. i postavljenog za 2027.

"Mislim da smo odgodili ovu investiciju jednostavno zato što smo u tranziciji", rekao je princ Abdulaziz bin Salman na IPTC konferenciji o naftnoj tehnologiji u Dharanu, dodajući da Aramco ima druga ulaganja u naftu, plin, petrokemiju i obnovljive izvore energije.

 
Ogromne proizvodne rezerve

 

Princ Abdulaziz rekao je da kraljevstvo ima "ogromnu rezervu" rezervnih naftnih kapaciteta u slučaju velikih poremećaja u globalnoj opskrbi uzrokovanoj ratnim sukobima ili prirodnim katastrofama. Izvršni direktor Aramca Amin Nasser rekao je novinarima na marginama iste konferencije da tvrtka ima rezervni kapacitet od tri mil. barela i spremna ga je koristiti ako to bude potrebno.

Prema rezovima dogovorenim od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika predvođenih Rusijom, zajedno poznatih kao OPEC+, proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji je oko 3 milijuna barela dnevno ispod maksimalnog održivog kapaciteta od 12 milijuna barela dnevno, što je čini najvećim svjetskim posjednikom slobodnih kapaciteta.

Princ Abdulaziz kritizirao je odluku koju je 2022. godine koordinirala IEA o oslobađanju nafte iz hitnih rezervi kako bi se smanjile globalne cijene nakon ruske invazije na Ukrajinu. "Zašto bismo mi bili posljednja zemlja koja ima energetski kapacitet, ili kapacitet za hitne slučajeve, kada se to ne cijeni i ne priznaje?", rekao je.

 
Očekuje se povećanje potražnje ove godine

 

Nasser je rekao da očekuje povećanje potražnje za naftom na 104 milijuna bpd ove godine i na 105 milijuna bpd u 2025., umanjujući pretpostavke da će svijet uskoro dosegnuti vrhunac potrošnje nafte. Podaci OPEC-a pokazuju da je potražnja za naftom prošle godine dosegla rekord od više od 102 milijuna bpd.

Upitan o daljnjoj ponudi dionica Aramca ove godine, Nasser je rekao da će to biti odluka dioničara, a država je najveći. Saudijska Arabija je rekla da ima za cilj postići nulte emisije do 2060., a Aramco cilja na neto nulte emisije iz vlastitih operacija do 2050.

Saudijska država i dalje je najveći dioničar Aramca i uvelike se oslanja na svoje isplate dividendi. Vlada izravno drži 90,19%, kraljevski javni investicijski fond (PIF) 4%, a podružnica PIF-a Sanabil 4%, pokazuju podaci LSEG-a, javlja Reuters.

TAGOVI