Europske preporuke za 'neto nula' do 2040.

Autor: N. D. Objavljeno: 08.02.2024. 🕜 14:12 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Vizualizacija emisija ugljikovog dioksida (izvornik: Shutterstock, 2021.)

• ugljikov dioksid, emisije, onečišćenje
    Izvor: Shutterstock

Vežite se, stižu nove brojke iz 'briselske kuhinje'

Europska komisija pri kraju mandata zacrtava put za postizanje cilja da Europska unija postane klimatski neutralna do 2050. U sklopu toga preporuča 90% neto smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2040. u usporedbi s razinama iz 1990.. O tom će se cilju sada raspravljati s Europskim parlamentom i državama članicama, a sljedeća Komisija će na temelju toga iznijeti zakonske prijedloge. 

U posljednjih pet godina klimatske promjene prouzročile su procijenjenu ekonomsku štetu od 170 milijardi eura, ističu iz EK koja smatra da je energetska tranzicija jedini mogući put za zemlje unije.

Za postizanje cilja smanjenja od 90% do 2040., kažu optimistično u EK, bit će potrebne sljedeće radnje:

  •      u potpunosti provesti postojeće zakone EU-a kako bi smanjili emisije za najmanje 55% do 2030.
  •      dekarbonizirati industriju oslanjajući se na postojeće prednosti poput energije vjetra, hidroenergije i elektrolizatora. Komisija je iznijela nove mjere za upravljanje industrijskim emisijama, koje će uključivati ulaganja u tehnologije koje mogu uhvatiti i pohraniti ugljik te ga ponovno upotrijebiti
  •      povećati domaću proizvodnju u rastućim sektorima kao što su baterije, električna vozila, dizalice topline, solarne ćelije i sl.
  •      držati pravednost, solidarnost i socijalne politike u središtu tranzicije, pomažući ugroženim građanima, regijama, poduzećima i radnicima putem alata kao što su Fond za socijalnu klimu i Fond za pravednu tranziciju
  •      imati otvoren dijalog sa svima zainteresiranima, uključujući poljoprivrednike, poduzeća, socijalne partnere i građane.

 

TAGOVI