Fascinantni podaci o ovogodišnjem rastu europske proizvodnje iz niskougljičnih izvora

Autor: N. D. Objavljeno: 26.03.2024. 🕜 14:36 Lokacija: Zagreb
  • Ilustracija obnovljivih izvora u elektroenergetskom sustavu (izvornik: Eviart / Shutterstock, 2018.)

• obnovljivi izvori, elektroenergetski sustavi, energetika, elektroenergetika
    Izvor: Eviart / Shutterstock

Obnovljivi izvori energije u ovoj godini osigurali su čak 60% europskih potreba

Rekordnih 60% europske električne energije u prva dva mjeseca 2024. osigurano je iz niskougljičnih izvora. Ukupna proizvodnja zelene električne energije iznosila je rekordnih 516,5 TWh u siječnju i veljači, što je 12% više nego u istom razdoblju 2023., pokazuju podaci energetskog think tanka Ember.

Proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva iznosila je 351 TWh, najniža u tom razdoblju od 2015. i manja od 8% u odnosu na iste mjesece lani. Proizvodnja na ugljen tijekom siječnja i veljače pala je za gotovo 15% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je proizvodnja iz elektrana na prirodni plin pala za 4%.

Nuklearne elektrane ostale su najveći pojedinačni izvor čiste energije u Europi, proizvodeći 172,5 TWh električne energije. Taj je ukupni iznos bio 4,1% veći nego u istim mjesecima 2023., ali je drugi najniži za prva dva mjeseca u godini od 2015., nakon zatvaranja njemačkih nuklearnih elektrana prošle godine i trajnih problema s proizvodnjom u Francuskoj.

Hidroelektrane su bile drugi najveći izvor čiste energije u Europi, proizvele su 153 TWh električne energije ili rekordnih 17,6% udjela u ukupnoj proizvodnji električne energije u Europi, piše Reuters.

 
Ubrzavanje tranzicije u Europi

 

Ukupna proizvodnja električne energije iz hidroelektrana porasla je za gotovo 23% u odnosu na isto razdoblje 2023., zahvaljujući snažnoj proizvodnji u Norveškoj, Francuskoj, Švicarskoj i Portugalu do sada ove godine.
Vjetroelektrane su proizvele čak 137,5 TWh električne energije tijekom prva dva mjeseca 2024., što je 14% više nego u istom razdoblju 2023.

Proizvodnja električne energije iz Sunca također je dosegla novu najvišu razinu od 24,4 TWh, što je gotovo 19% više nego tijekom istih mjeseci 2023. Ako se europska proizvodnja električne energije iz solarnih i vjetroelektrana nastavi širiti tempom viđenim posljednjih godina, njihova ukupna proizvodnj mogla bi uskoro prestići nuklearne elektrane kao glavni izvor čiste energije na kontinentu.

Kombinirana proizvodnja sunca i vjetra rasla je prosječnom godišnjom brzinom od 11% godišnje od 2019., dok se nuklearna proizvodnja smanjivala za oko 3% godišnje u istom razdoblju. Dakle, ako se proizvodnja solarne energije i vjetra poveća za isti stupanj početkom 2025., a nuklearna proizvodnja poraste za isti iznos kao što je viđeno ove godine, tada bi ukupna proizvodnja električne energije iz sunca i vjetra mogla nadmašiti nuklearnu proizvodnju već sljedeće godine. To stavlja europsku energetsku tranziciju u novu perspektivu. 
 

TAGOVI