Odabrani su izvođači za gradnju objekata slovenskog skladišta RAO

Autor: N. D. Objavljeno: 28.03.2024. 🕜 09:43 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Vizualizacija slovenskog odlagališta niskoradioaktivnog i srednjoradioaktivnog otpada u Vrbini pokraj NE Krško (izvornik: ARAO)

• skladište radioaktivnog otpada, NE Krško
    Izvor: ARAO

Radovi traju od prošle godine i postat će sve sofisticiraniji

Slovenska Agencija za radioaktivni otpad (ARAO) odabrala je konzorcij Riko, koji još čine Kolektor, CGP i Kostak, za izvođača radova na izgradnji u sklopu odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada. Za infrastrukturne radove već je odabran Rikov konzorcij. Procijenjena nabavna vrijednost izgradnje u Vrbini pri Krškom iznosi nešto manje od 93 milijuna eura, a uključuje izgradnju silosa za odlaganje, hale iznad silosa te administrativno-uslužno-tehnološkog objekta, objavila je Agencija.

Na natječaju su pristigle dvije ponude. Drugi ponuđač bio je korejski konzorcij Korea Hydro & Nuclear Power Co. s partnerom Daewoo E&C, koji je, navode iz ARAO-a, dostavio skuplju i nepotpuniju ponudu.

Natječaj za izgradnju tzv. nuklearnih objekata odlagališta bio je drugi od tri važna. Prvi, koji je završen prošle godine, bio je natječaj za izgradnju infrastrukturnih objekata, a treći, za koji iz ARAO-a kažu da će uskoro biti raspisan, je natječaj za proizvodnju i nabavu portalne dizalice i opreme za podizanje.

 
Infrastrukturni radovi su već pri kraju

 

Infrastrukturni radovi, za koje je lani u travnju odabran isti konzorcij predvođen Rikom, polako se privode kraju, objavio je prošli tjedan ARAO. U sklopu radova rekonstruirana je postojeća vrbinska cesta do gradilišta odlagališta, postavljena vanjska sigurnosna ograda, iskopana građevinska jama, postavljeni temelji za građevinske kontejnere, te fizička i tehnička zaštita objekta.

Izvor: ARAO

Kao što je objasnio ARAO, u godinama 2024., 2025. i 2026. predviđena je izvedba podpornog zida odlagališnog silosa (dijafragma), iskop tog silosa i izvedba svih betonskih dijelova u okviru silosa, uključujući zaustavne elemente i izgradnju upravno-servisnog objekta. Predviđeni su i temelji za početak gradnje montažne hale odlagališta. Gradnja tehnološkoga objekta odvijala bi se u 2025. i 2026.

Krajem 2025. ili početkom 2026. predviđen je početak gradnje hale nad silosom i dodavanje montaže portalnog dizala, 2027. planiran je završetak gradnje i početak pokusnog rada.

 

Riječ je o NSRAO pripovršinskom odlagalištu s jedinicom za odlaganje u obliku silosa. Silos za odlaganje imat će unutarnji promjer nešto više od 27 metara i bit će dubok 56 metara. Sav otpad bit će smješten u 990 betonskih spremnika, što je dovoljno za cjelokupnu planiranu količinu radioaktivnog otpada proizvedenog u Sloveniji do kraja rada Nuklearne elektrane Krško (predviđeno 2043. godine). Postoji 10 slojeva s po 99 spremnika, prostor između spremnika bit će ispunjen materijalom za brtvljenje. Kada se silos napuni, zatvorit će se betonskim pokrovom i debelim slojem gline, javlja RTV Slovenije.

TAGOVI