EPBiH: usvojen plan poslovanja do 2026. godine

Autor: B. O. Objavljeno: 29.03.2024. 🕜 09:00 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Zgrada sjedišta Elektroprivrede BiH u Sarajevu (izvornik: Elektroprivreda BiH, 2020.)

• Elektroprivreda BiH, zgrade
    Izvor: Elektroprivreda BiH

Aktivnosti EPBiH usmjerene su na izgradnju i razvoj novih elektrana, rast udjela obnovljivih izvora, energetsku učinkovitost, smanjenje emisija CO2 i restrukturiranje rudnika

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) je na 80. izvanrednoj Skupštini koja je održana 26. ožujka u Sarajevu usvojila Plan poslovanja od 2024. do 2026. godine. Prema planu, ukupna proizvodnja električne energije u tom razdoblju trebala bi dosegnuti 18.027 GW h. 

Proizvodnja iz hidroelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije sudjeluje u prosjeku s 22,9 posto. Ostatak otpada na termoelektrane, vjetroelektrane i sunčane elektrane. 

U sve tri godine, u planu je proizvodnja električne energije iz vjetroelektrane Podveležje u iznosu od 126 GW h godišnje. Planirana proizvodnja iz fotonaponskih elektrana bit će uvećana tijekom godina kako bi u 2026. dosegnula 25 GW h.

"Aktivnosti EPBiH u nadolazećem razdoblju bit će usmjerene na izgradnju i razvoj novih elektrana, rast udjela obnovljivih izvora, energetsku učinkovitost, smanjenje emisija CO2 i restrukturiranje rudnika", objavljeno je na stranicama EPBiH.

 

Izdvajanje distribucijske djelatnosti

Ukupna ulaganja u trogodišnjem razdoblju iznose oko 890 milijuna eura (1,74 milijardi KM), a ponajprije su namijenjena za kapitalne investicije u nove i zamjenske proizvodne objekte iz obnovljivih izvora. Predviđen je i početak gradnje Hidroelektrane (HE) Janjići te drugih novih proizvodnih objekata (VE Vlašić i nekoliko sunčanih elektrana).

K tomu, potrebno je posebnu pažnju posvetiti ovisnim društvima rudnika ugljena poboljšavanjem njihova poslovanja tako da se dokapitaliziraju i moderniziraju rudnici te restrukturiraju, s ciljem povećanja produktivnosti i pozitivnog poslovanja. U skladu sa Zakonom o električnoj energiji Federacije BiH, tijekom navedenog razdoblja slijedi i osnivanje Operatora distribucijskog sustava kao posebne tvrtke nastale izdvajanjem distribucijske djelatnosti iz Elektroprivrede BiH.

EPBiH pak u ovoj godini planira proizvesti 5.921 GW h električne energije i ostvariti oko 650 milijuna eura (1,27 milijardi KM) ukupnih prihoda. Prema planu, dobit prije oporezivanja iznosit će oko 460 tisuća eura (0,9 milijuna KM).

Više informacija o Planu poslovanja dostupno je OVDJE.

TAGOVI