NE Krško je započeo redovni remont

Autor: N. D. Objavljeno: 02.04.2024. 🕜 10:05 Lokacija: Krško (Slovenija)
  • Pogled na postrojenja NE Krško (izvornik: GEN Energija, 2023.) 

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: GEN Energija

Niz tehničkih poboljšanja za 34. pogonski ciklus

Nuklearna elektrana Krško gasi se u ponedjeljak, 1. travnja, jer nakon 18-mjesečnog pogonskog ciklusa, 33. po redu, počinje redoviti remont. Ovaj remont prvi je redoviti remont u produljenom vijeku trajanja elektrane i trajat će do 1. svibnja. Predsjednik Uprave Gorazd Pfeifer i član Uprave Saša Medaković na konferenciji za novinare u petak su predstavili što planiraju u sklopu remonta.

Nuklearna elektrana Krško prvog travnja ulazi u najintenzivnije razdoblje jer je u sklopu remonta planirano 30.000 aktivnosti za koje je pripremljeno više od 4000 radnih naloga, a osim radnika nuklearke radi i više od 1000 vanjskih radnika. Zamijenit će dio gorivih elemenata, a osim toga izvršit će veliki broj radova održavanja i tehnoloških poboljšanja, a provjerit će i utjecaj starenja na komponente, sustave i strukture.

Tijekom ovog remonta bit će zamijenjena 53 gorivna elementa koje je isporučio američki Westinghouse. Inače, u remontu je promijenjeno 56 elemenata, no ovoga puta bit će ih manje, jer elektrana zbog izvanrednog remonta prošle jeseni nije radila, pa samim time nije trošila ni gorivo.

 
Poslovi održavanja

 

Od većih radova održavanja u elektrani izdvajaju remont spojnog ventila na sustavu hlađenja sigurnosnih komponenti, remont motorne pumpe pomoćne napojne vode, zamjenu kompenzacijske spojnice između kondenzatora i turbine, remont glavnog elektrogeneratora, servis i izmjena ulja polarnog elevatora kontejnment tornja, lasersko snimanje stanja brtvene prirubnice reaktora, zamjena izvoda detektora toka neutrona u jezgri, nedestruktivni pregled vrtložnih struja cijevi isparivača, dodatni i redoviti pregledi zavara cjevovoda koji se uvlače u primarnu petlju, pregled sigurnosnih ventila na oba pregrijača pare i separatora vlage, djelomična zamjena kabela na sustavima rasvjete reaktorske zgrade, ispiranje cijevnih snopova reaktorske zgrade i isparivača, pregled izmjenjivača za hlađenje sigurnosnih komponenti s vrtložnim strujama i brtvljenje uljnog sustava glavnog transformatora.

 
Tehnološka poboljšanja

 

Uz radove održavanja u elektrani, kontinuirano se ulaže u tehnološka poboljšanja i nadogradnju opreme, čime se povećava nuklearna sigurnost, te raspoloživost i kapacitet elektrane. Među poboljšanjima ovog remonta bit će zamjena drugog izmjenjivača topline u sustavu hlađenja sigurnosnih komponenti, ažuriranje sustava napajanja kontrolne šipke i zamjena indikatora položaja kontrolne šipke, zamjena prva dva statorska noža visokotlačne turbine instalirana 2022. godine, zamjena sekundarne opreme i opremanje oba transformatorska polja s dva nova terenska računala, ugradnja ultrazvučnog mjerača razine kao i osiguranje sigurnog pristupa i često korištenih najizloženijih i najčešće korištenih mjesta u zgradi reaktora.

Troškovi remonta već su uključeni u cijenu električne energije koja ove godine iznosi 43 eura/MWh. Trošak goriva za 18-mjesečni pogonski ciklus iznosi oko 40 milijuna eura, još 40 milijuna su troškovi tehnoloških poboljšanja, a 20 milijuna troškovi održavanja, rečeno je na konferenciji.

 

 

TAGOVI