Osipaju se iranski kupci nafte

Autor: I.T. Objavljeno: 06.07.2012. 🕜 11:58 Lokacija: Zagreb

I Kenija je otkazala ugovor o nabavi nafte iz Irana

Nakon uvođenja embarga na iransku naftu od 1.7.2012. godine od Europske unije i stalnih pritisaka SAD-a na iranske kupce, još je jedna zemlja odustala od kupnje iranske nafte. Kenija je objavila da je otkazala sporazum o kupnji 4 mil. t iranske nafte godišnje, iako je ranije objavila kako će nastaviti kupovati naftu prema potpisanom memorandumu o razumijevanju u količini 80 000 bbl/d, što je iznenadilo zapadne zemlje. No, sada je kenijska vlada objavila da će se pridržavati embarga jer ne želi biti umiješana u političku krizu.
No, zanimljivo je i da je švicarska vlada objavila da će proširiti spektar sankcija prema Iranu koji će uključiti petrokemijske i telekomunikacijske proizvode te zahvatiti još neke sektore, iako Švicarska neće poduprijeti embargo na iransku naftu, , javlja ruski portal 'Voice of Russia'.
Istodobno su iranske banke u razdoblju od 25.6.2012. godine prodale energetskih obveznica u vrijednosti 500 mil. dolara. Obveznice je izdala tvrtka Pars Oil and Gas (POGC) radi financiranja razvoja plinskog polja South Pars koja time planira prikupiti 3 mlrd. dolara. Do sada je realizirano 10 projekata, a planira se realizacija još 14. Iran je prisiljen tako prikupljati novac za razvoj South Parsa zbog uvedenih sankcija, javlja novinska agencija UPI.

TAGOVI