Počinje potraga za ugljikovodicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Autor: N.D. Objavljeno: 13.06.2019. 🕜 12:04 Lokacija: Zagreb

Do sada su lokalne zajednice dobile 17 mil. kn

Kanadska kompanija Vermilion započinje bušenja na lokaciji Cerić-1, na području Vukovarsko-srijemske županije. Uz Cerić-1, Vermilion uskoro kreće i u izradu bušotine Berak-1. Bušenja su rezultat dvogodišnjih istraživanja i snimanja, a već za tridesetak dana, koliko će trajati izrada bušotine, mogli bi se znati i prvi rezultati o postojanju ugljikovodika, priopćila je Agencija za ugljikovodike

Obje bušotine dio su Vermilionovog radnog programa na koji se obvezao prije tri godine potpisom Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika s Vladom Republike Hrvatske. Naime, u procesu dodjele dozvola, analizirani su radni programi s opsegom radova temeljem kojih su u velikoj mjeri i donesene odluke o dodjeli. Vermilion je tada dobio dozvole za istraživanje na četiri istražna polja, a potpisom ugovora obvezao se između ostalog i da će potencijalno neodrađene radove, isplatiti Republici Hrvatskoj u visini procijenjenih troškova. Dodjelom dozvola 2016. godine, osigurana su nova ulaganja u istraživanje i eksploataciju. 

Potencijali

U slučaju novih otkrića, značajno će se zaustaviti trend pada plinskih rezervi koji mogu u budućnosti dovesti Hrvatsku do potpune ovisnosti o uvozu plina. Dodatno, korist od novih istraživanja svakako ima lokalna zajednica. Lokalnoj samoupravi pripada naknada za zauzetost površine koja iznosi 400 kn po km2 zauzete površine. Od potpisivanja ugovora u lipnju 2016. godine do danas, uključujući i naknadu za 2019. godinu, lokalnim zajednicama uplaćeno je nešto više od 17 milijuna kuna, što su sredstva koja lokalne zajednice mogu koristiti za gradnju i održavanje infrastrukture, škola i vrtića. 

Ukoliko istražne bušotine pokažu komercijalnu isplativost, dio naknada od pridobivenih količina ići će lokalnoj zajednici kroz cijeli ugovorni period eksploatacije. Osim postojećih pet istražnih polja, u tijeku je natječaj za novih šest istražnih blokova na području Panonskog bazena koji se zatvara 28. lipnja 2019. godine.

TAGOVI