Spajaju se hrvatsko i slovensko tržište električne energije

Autor: N.D. Objavljeno: 18.06.2018. 🕜 13:12 Lokacija: Zagreb

Dobra vijest za tržište električne energije

U utorak 19. lipnja spojit će se slovensko i hrvatsko tržište električne energije, potvrđeno je iz dviju burzi električne energije CROPEX i BSP SouthPool. Projekt slovensko-hrvatskog povezivanja tržišta dobio je 15. lipnja 2018. konačno odobrenje uključenih regulatornih tijela, a pokretanje rada povezanog tržišta na rasporedu je 19. lipnja 2018. za dan isporuke 20. lipnja.  "Od tog datuma nadalje, prekogranični prijenosni kapaciteti na slovensko-hrvatskoj granici implicitno će se dodjeljivati ​​kroz PCR rješenje za dan-unaprijed tržište, čime granica postaje dio multiregionalnog povezanog tržišta (MRC), navodi se u informaciji dvije burze električne energije.

Konačni cilj je povezati sve granice Republike Hrvatske sa susjednim veleprodajnim tržištima električne energije, kažu u HOPS-u. Neizravna dodjela kapaciteta predstavlja najnapredniji oblik dodjele prekozonskog kapaciteta u suradnji između operatora prijenosnog sustava i burze električne energije. Uz povezivanje dan unaprijed tržišta CROPEX i HOPS aktivno sudjeluju i u projektu povezivanja unutardnevnog tržišta električne energije.
Povezivanje tržišta je dobra vijest za CROPEX koji ima vrlo slabu likvidnost. HEP vrlo malo energije stavlja na tržište, a zelena energija iz novih obnovljivih izvora još nije predmet trgovanja na burzi, iako bi trebala biti prema aktualnom Zakonu o obnovljivim izvorima energije.

TAGOVI