Uspostava burze električne energije u BiH od najveće je važnosti

Autor: N.D. Objavljeno: 24.10.2017. 🕜 09:33 Lokacija: Mostar (BiH)

Uspostava burze i povezivanje tržišta ključno je za razvoj trgovine električnom energijom u regiji

U Mostaru se prije nekoliko dana održala konferencija o uspostavi tržišta električne energije u toj zemlji, a burza bi trebala biti smještena u Mostaru. Glavni organizator  konferencije je JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar (EP HZ HB) s partnerima konferencije - Neovisnim operatorom sustava Bosne i Hercegovine NOS BiH iz Sarajeva te Hrvatskom burzom električne energije - CROPEX iz Zagreba. Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić ističe kako će to imati pozitivne implikacije na razvoj tržišta električne energije u BiH, rast bruto društvenog dohotka, ali i približavanje BiH, regije, grada Mostara i samoga EP HZ HB suvremenim modernim kretanjima u području energetike. "Ovakav projekt zahtijeva dugotrajne i iscrpne pripreme, ali koristi od sudjelovanja na organiziranom tržištu će zasigurno biti višestruke" zaključio je Lasić. Silvio Brkić iz CROPEX-a naglasio je kako je burza električne energije na razini BiH svakako potrebna. - Činjenica je da su se nekakve sinergije ostvarile između CROPEX-a i EP HZ HB te Neovisnog operatora sustava BiH u Sarajevu oko načina modela i budućnosti burze električne energije BiH sa sjedištem u Mostaru. Na tom pozitivnom valu i energiji nastavljamo okupljati sve veći broj utjecajnih ljudi BiH i one iz okruženja koji će svojom podrškom dovesti do realizacije tog projekta - smatra Brkić. 
Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg ističe kako je ova županija, kao iznimno značajno područje proizvodnje električne energije s brojnim hidroelektranama te vrijednim potencijalima za izgradnju elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, kao što su sunce i vjetar, iznimno zainteresirana za uspostavljanje organiziranog tržišta električne energije u BiH.
Burza bi bila smještena na području EP HZ HB, jedne je od triju elektroprivreda u Bosni i Hercegovini. Ta elektroprivreda  svom proizvodnom portfelju ima sedam hidroelektrana ukupne snage 852 MW (CHE Čapljina, HE Rama, HE Mostar, HE Mostarsko blato, HE Peć Mlini, HE Jajce I i HE Jajce II), a početkom iduće godine očekuje se puštanje u pogon velikog vjetroparka (VE) Mesihovima s ukupnom snagom od 50,6 MW. EP HZ HB jedina je elektroprivreda u regiji čija je proizvedena energija u stopostotnom iznosu iz obnovljivih izvora, čime ima zajamčenu budućnost za razliku od drugih, a i idući projekti koji se razvijaju i koji se u skoroj i daljoj budućnosti mogu očekivati u pogonu su iz obnovljivih izvora. Također, malo kome je poznato kako je EP HZ HB prvi ili među prvima u regiji kada je u pitanju pružanje pomoćnih usluga sustavu u cilju sigurnosti i stabilnosti ne samo bh. elektroenergetskog sustava nego i susjednih sustava, pa i šire. 
Drugi partner u osnivanju burze je NOS BiH. Osim vođenja elektroenergetskog sustava NOS BiH te tržišne dodjele prekograničnih kapaciteta na granicama sa susjednim državama, poput drugih EU i regionalnih operatora prijenosnih sustava ili operatora tržišta, NOS BiH vodi tržište bilateralnih ugovora i tržište uravnoteženja električne energije BiH, s uspostavom burze BiH kao prirodnim sljedećim zadatkom. S tim u vezi, NOS BiH je, kao prvi korak, potpisao sporazum o suradnji s burzom Nord Pool te je aktivan u okviru WB6 MoU aktivnosti. Po uspostavi burze BiH, današnji prekogranični kapaciteti će projektom povezivanja organiziranih tržišta Hrvatske i BiH preko burzi CROPEX i burze BiH biti implicitno dodijeljeni članovima susjednih burzi, a što je veliki iskorak prema maksimizaciji ekonomskog korištenja raspoloživog kapaciteta na predmetnoj granici i povećanju likvidnosti trgovanja na susjednim burzama. Projekt spajanja tržišta Hrvatske i BiH treba sagledavati i u svjetlu zajedničkog rada NOS BiH i HOPS-a u kontrolnom bloku Slovenija - Hrvatska - BiH te komplementarnosti elektroenergetskih sustava i tržišnih potreba Hrvatske i BiH, objavio je Večernjak.  

TAGOVI