Šveđani se ne žele lako odreći nuklearne energije

Autor: N.D. Objavljeno: 12.01.2021. 🕜 12:56 Lokacija: Stockholm (Švedska)

Niskougljična Švedska ima problema u energetskoj tranziciji

Švedska se suočava s velikim problemom opskrbe električnom energijom, pri čemu se politika ne može odlučiti je li nuklarna energija dio problema ili dio rješenja. Ta moderna i ekonomski napredna zemlja pokriva po 40% potreba iz nuklearnih izvora i jednako toliki postotak energije dobiva iz hidroelektrana, a 10% dolazi iz vjetroelektrana.

Najnoviji podaci pokazuju da Švedska emitira najmanje ugljičnog dioksida po kWh proizvedene električne energije od svih EU članica - tek 13 gr/kWh u odnosu na 189 gr/KWh u Danskoj ili 406 gr/kWh u Njemačkoj, čak manje od Francuske koja također ovisi o nuklearnoj energiji. Veliki industrijski potrošači kao što su SAAB i proizvođač željezne rude LKAB miču se od električne energije proizvedene iz fosilnih izvora, čime se stvara velika potražnja za zelenom energijom. LKAB procjenjuje da samo njihova proizvodnja godišnje zahtijeva 55 Twh, trećinu švedske proizvodnje u 2019., kada je iznosila 164 TWh. Otkuda osigurati toliko energije?

Što je "čista energija"?


Prema trenutnoj švedskoj energetskoj strategiji obnovljivom energijom smatra se samo vjetar, Sunce i voda, no manjinska vlada koju čine socijaldemokrati i zeleni smatraju za "čisto" znači i "obnovljivo". Najveća opozicijska stranka smatra da to nije dovoljno i definiraju "čistu energiju" kao onu koja nije iz fosilnih izvora te impliciraju da bi nuklearna energija mogla i trebala biti dio energetskog miksa. 

Sa sličnim izazovom suočavaju se i druge industrijske sile u Europi, koje nastoje doseći ciljeve koje je zacrtao Pariški klimatski sporazum. zanimljivo je da se u Švedsko javno mijenje polako pomiče u korist nuklearne energije, sudeći prema istraživanju geteborškog SOM Instituta. U najnovijem istraživanju iz 2019. 21% Šveđana smatra da bi trebalo više investirati u nuklearne kapacitete, dok je isto mišljenje 2015. imalo 15% ispitanika. Postotak onih koji zazivaju potpuno zatvaranje nuklearki pao je s 19% na 15%. 

Opasnost

"Moj je zaključak da je klimatska prijetnja veća od prijetnje koju čini nuklearna energije", kaže Johan Rockström, švedski profesor na Sveučilištu u Potsdamu u Njemačkoj, za švedsku novinu Forskning och Framsteg. "Postojeća nuklearna energija može osigurati izvor energije bez fosilnih goriva tijekom prijelazne faze."

Švedska nuklearna rasprava ponovo se aktivirala na Silvestrovo, kad je državna elektroprivreda Vattenfall trajno zatvorila potpuno funkcionalni nuklearni reaktor u NE Ringhals na zapadnoj obali, navodeći nisku profitabilnost. To je već drugi reaktor koji je zatvoren na toj lokaciji u zadnjih 12 mjeseci, čime je u radu ostalo dva od šest reaktora koliko ih u državi ima. Demokrati smatraju da ne bi trebalo ići u dekomisiju postrojenja, dok zeleni smatraju da je zatvaranje svakog reaktora pobjeda. 

Četiri reaktora na dvije lokaciji zatvoreni su od 1999. Vattenfal istodobno razmatra gradnju nuklearke u Estoniji, gdje je u planu noviji tip manjeg modularnog reaktora. Takve ambicije Estonije ne čude, ako se uzme u obzir da je zemlj najveći emiter CO2 u EU, s 900 gr/kWh, objavio je Politico. 

TAGOVI