Svi naftaši koji žele bušiti na Jadranu imali su ekološke incidente

Autor: N.D. Objavljeno: 08.01.2015. 🕜 13:51 Lokacija: Zagreb

Od puknutih cjevovoda do izlijevanja nafte iz naftovoda te izlijevanja nafte u moru

Gotovo svim tvrtkama kojima su dodijeljene koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu razni manji ekološki incidenti već su se događali, a teško da bi se uopće našla veća tvrtka koja je duže vremena u naftnom biznisu, a bez bar ponekog ekološkog incidenta, piše H-alter, komentirajući činjenicu da je Agencija za ugljikovodike izjavila da odabrane kompanije moraju imati visoke ekološke standarde te biti bez ekoloških incidenata u prošlosti. Nitko, pa ni ova vlada, ne može tvrditi da je Jadran siguran i da nema razloga za zabrinutost. Jadranu se i bez ovih novih aktera znatno onečišćenje naftom već događa zahvaljujući gustom prometu tankera i ostalih plovila, a država koja preživljava od jadranskog turizma nije uložila ni u jedan brod opremljen za skupljanje nafte koja se nađe u moru. Svi naftaši odabrani za koncesije imaju povijest ekoloških incidenata kod istraživanja ili eksplotacije nafte.
Prema podacima EPA-e Marathon je od rujna 2003. do siječnja 2010. prijavio 60 incidenata povezanih s curenjem nafte. Godine 2000. iz puknutog je Marathonovog cjevovoda u Winchesteru u saveznoj državi Kentucky iscurilo 1 900 000 litara nafte, a isti cjevovod im je procurio ponovo 2008. Ista tvrtka je u Sjevernoj Dakoti između 2009. i 2011. prijavila incidente u kojima je sveukupno iscurilo više od 22 tisuće galona nafte, pokazalo je istraživanje novinara ProPublice, a sljedeće godine ih je Louisiana tužila za kršenje odredbi o zaštiti zraka. Prema podacima EPA-e Marathon je od rujna 2003. do siječnja 2010. prijavio 60 incidenata povezanih s curenjem nafte. Tvrtke kćeri austrijskog OMV-a, koji je u konzorciju za Jadran partner Marathonu, bilježe također nekoliko izljeva nafte dovoljno velikih da dospiju u medije. Tako je u 2010. došlo do dva incidenta u moru 80 km od obale Novog Zelanda, a 2012. godine rumunjska tvrtka kći kažnjena je s nešto više od 28 tisuća dolara zbog izljeva nafte iz puknute cijevi u rijeku Cotmeanu.
Prema izvještaju Amnesty Internationala ENI-jeva podružnica Agip Oil je prijavio 471 izljeva nafte između siječnja i rujna 2013, u usporedbi sa Shellovih 138. ENI-jeva nigerijska podružnica krivi sabotaže za ovu katastrofalnu statistiku, ali Amnesty "nije našao dokaza koji bi potkrijepili njihove tvrdnje". U 2012. godini Agip je prijavio 474 izljeva, dok je Shell imao njih 207, iako Agip pokriva manje područje. Izljevi se događaju u području delte rijeke Nigera, truju podzemne vode i osnovu za život poljoprivrednog stanovništva koje od nafte nema nikakve koristi, ali trpi sve štete. Partner ENI-ju s 40% udjela je MedOilGas, tvrtka u vlasništvu britanske Rockhopper Exploration, koja se natječe i za istraživanja u podmorju Crne Gore. MedOilGas-ova platforma Ombrina Mare s talijanske strane Jadrana, u pokrajini Abruzzo, već godinama izaziva negodovanje stanovništva, ribara i aktivista. Tako je u Pescari protiv izgradnje platforme u travnju 2013. prosvjedovalo trideset tisuća ljudi. MedOil se pak žalio na neke zahtjeve talijanskog ministarstva nadležnog za okoliš vezano uz okolišnu dozvolu za projekt, ali im je žalba odbačena, piše H-alter.

TAGOVI