Tročlana Uprava Petrola neočekivano dala ostavke

Autor: N.D. Objavljeno: 25.10.2019. 🕜 10:08 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Nagađa se da je sporna bila i kupnja Croduxovih tvrtki

Tomaž Berločnik i druga dva člana uprave ljubljanskog Petrola, po prihodima najveće slovenske kompanije, dali su neočekivane ostavke nakon sjednice nadzornog odbora te tvrtke koja je završena sinoć kasno na večer, javljaju slovenski mediji. Energetska tvrtka u kojoj država ima gotovo 30-postotni izravni vlasnički udio lani je ostvarila rekordni prihod od 5,4 milijarde eura, s planom prihoda za ovu godinu od 5,6 milijardi i 97 milijuna eura čiste dobiti, pa su ostavke neočekivane. 

Kako navodi mariborski list "Večer", do "sporazumnog" prekida mandata došlo je zbog neslaganja nadzornog odbora s Berločnikovom "predimenzioniranom investicijskom politikom, te sumnjivim projektima u Hrvatskoj povezanim s kupnjom Croduxa", osobito jer je te projekte vodio mimo nadzornog odbora, te Slovenskog državnog holdinga (SDH) koji objedinjuje tvrtke u vlasništvu države. 

Mediji navode da je do neslaganja između poslovodstva i članova nadzornog odbora došlo oko investicijske politike u Sloveniji i na tržištima zapadnog Balkana. Berločnik je inzistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što nadzornom odboru u kojemu su predstavnici države nije bilo prihvatljivo, tvrdi Slovenska televizija, prenosi Lider.

TAGOVI