U travnju natječaj za istraživačke koncesije na Jadranu

Autor: N.D. Objavljeno: 24.02.2014. 🕜 12:30 Lokacija: Zagreb

Država bi od eksploatacije ugljikovodika mogla uzimati i 52% udjela

Ministarstvo gospodarstva u travnju će raspisati natječaj za koncesije za istraživanje ugljikovodika u Jadranu. Istraživački prostor podijeljen je na 29 blokova površine između 1.000 i 1.600 km2, a potencijalni investitori u data room s geološkim podacima odnosno rezultatima 2D seizmike koju je država izuzela od Ine, moći će ući najvjerojatnije od 10. ožujka, doznaje se u Ministarstvu gospodarstva. Uz suglasnost države potencijalni investitori moći će kupiti i podatke od Spectruma, koji će za sebe zadržati zaradu od prvih pet prodaja, dok se zarada od preostalih prodaja dijeli s državom u omjeru pola-pola. U svrhu provođenja natječaja osnovana je Agencija za ugljikovodike kojoj je na čelu v.d. ravnateljica Barbara Dorić. 
Odluka o istraživačkim blokovima za dva tjedna trebala bi se naći na Vladi. Na Sjevernom Jadranu bit će osam blokova, a na Srednjem i Južnom Jadranu 21 blok, od čega 16 blokova na dubinama od 100 do 1.000 metara, a pet blokova na većim dubinama. Osmišljen je i financijski model o podjeli proizvodnje prema kojem bi država zarađivala znatno više novca nego što to zarađuje danas. Prosječno, država sada na eksploataciji ugljikovodika s porezom na dobit dobiva 24% udjela u zaradi, a prema novom modelu to bi se moglo penjati i na 52%. "Od prošle godine proizvedenih 13,6 milijuna BOE država je na rudnoj renti zaradila samo 365 milijuna kuna, a dobiti nije bilo jer je Ina proglasila gubitak. Da je na snazi novi model, od 10 milijuna BOE iscrpljenih ugljikovodika država bi dobila 3,8 milijardi kuna, kada bi bilo riječ o tvrtkama isključivo posvećenim upstreamu, jer Ina svoju dobit iz upstreama prelijeva u neprofitabilne djelatnosti", rekao je ministar Vrdoljak. 
Prema modelu koji će se provoditi u Hrvatskoj prosječni udio u proizvodnji nafte kretat će se na 53%, a kod plina 60%. Za usporedbu, Crna Gora je u aktualnom natječaju udio kod nafte postavila na po nekima previsokih 66%, a kod plina na 65%. Rudna naknada postavljena je na fiksnih 10%, a doznajemo da Hrvatska računa na prihode  iz većeg broja naknada. To su naknada za površinu istražnog bloka, naknada za površinu eksploatacionog bloka, naknada za sklapanje ugovora, naknada za pridobivene količine ugljikovodika, naknada za ostvarenu eksploataciju, naknada za administrativne troškove te od podjele količine pridobivenih ugljikovodika. 
Vrdoljak naglašava da je Spectrum objavio da istraživanja ukazuju na prisutnost ugljikovodika, a atraktivni blokovi su oni od Brača niz obalu. U MINGO-u priželjkuju bar dvije platforme po istražnom bloku, a jedna istražna platforma košta od 30 do 40 milijuna USD na Sjevernom Jadranu, do 60 milijuna na jugu. U slučaju pronalaska ugljikovodika eksploatacija bi mogla započeti u periodu od tri do pet godina. Na pitanje o mogućnosti da Rosneft kupi državni udio u Ini Vrdoljak je odgovorio da "država danas ništa ne prodaje", te da službenih razgovora o tome nije bilo. Ponovio je da država želi stabilnog partnera s kojim bi se razgovaralo o ostvarenju strateških ciljeva za Inu, a to je ostvarenje regionalnog liderstva. 

TAGOVI