Ugljena manje treba u SAD-u, a više u Aziji

Autor: I.T. Objavljeno: 17.07.2012. 🕜 15:34 Lokacija: Moskva (Rusija)

U SAD-u ugljen više nije glavni energent za proizvodnju struje, dok se Azija okreće ugljenu

Prema podacima američke Uprave za informiranje o energiji (EIA), u travnju 2012. godine su u SAD-u prvi puta plinske elektrane proizvele električne energije koliko i termoelektrane na ugljen. Prije jednog desetljeća, u SAD-u se iz plina proizvodila oko 1/4 struje, a iz ugljena 1/2, dok danas oba energenta imaju po 32% udjela. Veliki poticaj rastu proizvodnje struje iz plina posljedica je pada cijena plina na američkom tržištu u odnosu na ugljen pa su danas troškovi proizvodnje iz njih jednaki.
Istodobno je Azijska razvojna banka (ADB) u izvješću o klimatskim promjenama i prilagodbi energetskog sektora upozorila da je sektor proizvodnje i transporta fosilnih goriva u zemljama Azije i na Tihom oceanu ugrožen zbog posljedica klimatskih promjena.
ADB procjenjuje da će se zemlje u tim regijama u idućih nekoliko desetljeća u proizvodnji električne energije osloniti najviše na ugljen. Međutim, postojeći rudnici zahtijevaju ulaganja u modernizaciju i osiguranje od kiša i poplava koje su sve češće. Stoga će klimatske promjene u narednim desetljećima značajno utjecati na cijeli energetski sektor u Aziji i na Tihom oceanu, uključujući rudarenje i proizvodnju te transport i distribuciju energenata zaključuju analitičari ADB-a, a prenosi ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.

TAGOVI