Zarubežneft napušta RN Bosanski Brod?

Autor: N.D. Objavljeno: 19.04.2017. 🕜 10:54 Lokacija: Banja Luka (BiH)

Prerada nafte stalno pada a Rusima se stalno omogućava reprogram poreznih dugova

Mediji u susjednoj državi spekuliraju o gašenju bosanskobrodske rafinerije. Ruska kompanija Zarubežnjeft namjerava se povući iz brodske Rafinerije nafte zbog velikih gubitaka i nemogućnosti da "stane na noge", tvrde za RTVBN dobro upućeni izvori. Prema tim izvorima, bliskim upravi Rafinerije, to je i bio razlog nedavnog sastanka predstavnika Zarubežnjefta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom koga su upoznali o namjeri ruske kompanije da izađe iz Rafinerije u Brodu. Službenih informacija o povlačenju ruske kompanije iz brodske rafinerije za sada nema, a njezin opstanak moguć je samo zahvaljujući podršci matične kompanije.  
Nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske priopćeno je da je delegacija Zarubežnjefta, koju je predvodio generalni direktor Sergej Kudrjaškov, upoznala Dodika sa "poslovnim rezultatima, proizvodnjom i planovima ove kompanije". U priopćenju tada je navedeno da je Dodik rekao da je ova "kompanija od strateškog značaja za Republiku Srpsku, te da postoji zajednička želja za održavanjem i unapređenjem zajedničkih projekata". Inače, nedavno se izvještavalo da je Zarubežnjeft 15. ožujka dostavio pismo podrške koje će omogućiti rad tvrtke narednih godinu dana.
Da je stanje u brodskoj Rafineriji nafte teško potvrđeno je i u izvještaju revizorske kuće KPMG koja je, kako je prenio portal Capital, upozorila da je i prošloj godini nastavljeno gomilanje gubitaka. Kratkoročne obaveze su premašile njezin obrtni kapital za 15 milijuna KM, prerada sirove nafte je u padu, a nastavak poslovanja ovisi o konstantnoj financijskoj podršci matične ruske tvrtke „Njeftegazinkor“. U tijeku 2016. godine Rafinerija Brod je ukupno preradila 867.000 tona sirove nafte, što je za oko 50.000 tona manje u odnosu na 2015. godinu, kada je preradila je 913.000 tona sirove nafte. U odnosu na 2014. kada je prerađeno 990.000 tona taj pad je još drastičniji. Neovisna revizorska kuća KPMG navela je da sumnjaju da je vrijednost nekretnina manja od prikazane. „Postoje indikacije da je nadoknadivi iznos nematerijalnih sredstava, nekretnina, postrojenja i opreme niži od njihove sadašnje neto vrijednosti koja iznosi 742,1 milijuna KM“, navodi se u izvještaju. Pored toga revizori su kazali da je gubitak Rafinerije nafte Brod u prošloj godini iznosio čak 71,5 milijuna KM, dok je akumulirani gubitak premašio 591 milijun maraka.
Dugoročne obaveze Rafinerije prema Poreznoj upravi RS na kraju prošle godine iznosile su 74,3 milijuna KM i odnose se na reprogramirane porezne obaveze za nenaplaćeni porez na promet, kao i neizmirene poreze i doprinose na primanja. Reprogramirane porezne obaveze su odobrene beskamatno, a prema ugovoru iz 2008. trebale su biti izmirene do 1. srpnja prošle godine, ali novim rješenjem Porezne uprave RS društvu je produžen rok za plaćanje reprogramiranih poreznih obaveza do 1. srpnja 2019. godine, uz povećanje grace perioda s četiri na sedam godina“, navodi se u izvještaju. Revizori su još prije nekoliko godina utvrdili da je brodska Rafinerija od matičnog „Njeftegazinkora" uzela dva kredita u iznosu od oko 220 milijuna KM, s nepovoljnom godišnjom kamatnom stopom od čak 12%. 

TAGOVI