Inovacije i nove tehnologije kao ključ uspjeha

Autor: A.H. Objavljeno: 12.03.2012. 🕜 08:58 Lokacija:

Visoka kvaliteta proizvoda i inovativnost dovela je danas Bosch Grupu na vrh svjetskih proizvođača u području automobilske, industrijske i građevinske tehnologije te robe široke potrošnje. Od osnutka prije 125 godina, Bosch neprestano ide naprijed, tražeći izazove u novim tehnologijama i stvarajući zadivljujuća rješenja, bez obzira na to radi li se o području grijanja, solarne tehnologije, bijele tehnike ili automobilske industrije. Voditelj Boschevog Odjela Toplinske tehnike za Adria Regiju, Darko MUŽEVIĆ, dipl. ing., rekao je nešto više o novim Boschovim tehnologijama, prevladavanju krize, ali i planovima za budućnost. Kao uvod u razgovor može poslužiti podatak o tome da je Bosch Grupa u prošloj godini uspjela povećati promet za čak 24%!

Poštovani gosp. Mužević, molimo Vas da nam za početak ukratko opišete razvojni put i najznačajnije razvojne smjerove Bosch Grupe.

U 2011. godini Bosch Grupa slavi 125 godina od osnutka, ali i 150. godišnjicu rođenja osnivača, Roberta Boscha. Do danas je ključ uspjeha Boschevih proizvoda bila visoka razina inovativnosti i kvalitete. Te su karakteristike omogućile Robertu Boschu da stekne uporište na međunarodnim tržištima već krajem 19. stoljeća, a danas posluje u više od 300 podružnica i regionalnih kompanija u preko 60 zemalja te ima 283 500 zaposlenika diljem svijeta.

Recite nam nešto o aktualnim Boschevim inovacijama i njihovim glavnim obilježjima.

Boscheva Toplinska tehnika je u 2010. uložila 115 milijuna eura u razvoj i istraživanje, što je čak za 22% više nego u prethodnoj godini. Na taj način ulažemo u inovativnu snagu i ciljano ubrzavamo nova dostignuća. U 2011. godini u istraživanje i razvoj bit će uložen dodatni intenzivan rad. U fokusu se nalaze, npr. sustavna rješenja kao što su reverzibilne dizalice topline i kogeneracijska postrojenja. S tim ciljem Boscheva Toplinska tehnika u gradu Lollaru u Njemačkoj uspostavlja novi Stručni centar za električne dizalice topline. Osim toga, bit će povećani kapaciteti u procesu idejnog razvoja inovativnih električnih sustava. Dodatno težište istraživačkog rada predstavljaju hibridna rješenja. Na sajmu ISH posjetitelji su imali priliku vidjeti Boschev hibridni uređaj koji povezuje sve prednosti plinskog kondenzacijskog kotla i dizalice topline. Njegova regulacija optimalno kombinira ta dva uređaja i omogućava značajne uštede energije.
Osim toga, Bosch radi i na uvođenju mobilne komunikacije u toplinske sustave. Na ISH-u su prezentirane aplikacije koje po prvi puta omogućavaju pristup regulaciji toplinskog sustava putem interneta. Na taj način se njime može daljinski upravljati i provoditi nadzor. Sva ta otkrića mogu se naći i u sklopu projekta Energetski učinkovita kuća (njem. Energie-plus-Haus). Pametno umrežavanje i decentralizirani sustavi grijanja, ventilacije, klimatizacije i proizvodnje električne energije su tehnologije koje predstavljaju temelj budućeg energetskog standarda zgrada, prema kojem će one proizvoditi više energije nego što troše.
Bosch je jedna od pogonskih sila koje pokreću promjene u automobilskoj industriji. Primjer je razvoj elektromobilnosti, a do 2013. počet će sa serijskom proizvodnjom skoro 20 projekata povezanih s elektromobilnosti za 12 proizvođača automobila.
Čak i u 125. obljetnici postojanja, postavljanje standarda za budućnost za nas predstavlja motor koji nas pokreće i koji nam omogućava da s optimizmom gledamo u budućnost.

Kako se Bosch Grupa nosila s gospodarskom krizom i, u tom kontekstu, kakvi su financijski podaci ostvareni u 2009. i 2010. godini?

Globalna ekonomska slika u 2010. razvijala se znatno bolje nego što se prvobitno očekivalo. Bosch je u protekloj godini povećao promet za 24%, na 47,3 milijarde eura, nadmašivši tako razinu prije krize, iz 2007, za oko 1 mlrd. eura. Rezultat prije oporezivanja dosegao je u godini o kojoj se izvještava 3,5 mlrd. eura u usporedbi s gubitkom od 1,2 mlrd. eura iz prethodne godine. Prinos prije oporezivanja u 2010. godini iznosio je 7,4% pa se već ponovno nalazio u ciljanom rasponu rezultata.
Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči financijsku nezavisnost i omogućuje joj dugoročno planiranje i investiranje, čime osigurava budućnost neovisno o financijskom tržištu. Strategija dugoročne održivosti osnova je dinamičnog rasta.
Važno je reći da tijekom krize Bosch nije otpuštao ljude, nego ih je svim raspoloživim metodama zadržavao, koristeći skraćeno radno vrijeme, godišnje odmore i sl. Osim humanim karakterom, ova se odluka pokazala i izvrsnim poslovnim potezom, jer, kada je započeo intenzivan razvoj azijskog tržišta, Bosch je na raspolaganju imao spremne ljude. Moram istaknuti da na svakom tržištu provodimo stroge kontrole proizvoda, i u tom je smislu štednja neprihvatljiva. Sve mora biti po točno utvrđenim standardima i ne dopuštamo nikakva odstupanja u kvaliteti.

Prema podacima koji su se mogli čuti na nedavnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu, 2011. godina počela je u dobrom ozračju: ostvareno je povećanje prometa od oko 15% u prva tri mjeseca i snažan rast u svim poslovnim sektorima. Čemu se mogu pripisati tako dobri rezultati?

Djelomično je to rezultat postupnog izlaza iz gospodarske krize, ali i našeg proširenja poslovanja i ponude proizvoda i usluga, kao i proširenja mreže poslovnih i servisnih partnera. Proširenje asortimana proizvoda praćeno je kontinuiranim obukama i seminarima s posebnim naglaskom na projektante i njihovo upoznavanje s inovativnim tehnologijama, a sve u cilju najkvalitetnijeg rješenja za krajnjeg korisnika.
Na hrvatskom tržištu Bosch distribuira proizvode iz područja automobilske opreme, električnih alata, toplinske tehnike i sigurnosnih sustava marke Bosch, Skil, Dremel, Buderus, Loos i CST/Berger. U travnju 2011. Bosch Hrvatska otvorio je i Predstavništvo za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu gdje je preko svojih veletrgovaca zastupljen od 1995. godine.

U ožujku 2010. godine na hrvatskom tržištu su integrirani proizvodi i usluge Loos u Poslovno područje Toplinske tehnike. Pojasnite nam o čemu je riječ.

Loos je vodeći europski ponuđač visokoučinkovitih parnih i toplovodnih kotlova u obrtničkom i industrijskom segmentu, a postao je dio Bosch Grupe.
Sada asortiman Toplinske tehnike s proizvodima Bosch i Loos pokriva ukupni raspon snage do 38 MW. Kupcima nudimo kompletna rješenja i tehničku podršku na jednom mjestu.

Isto tako, u našem prvom Razgovoru mjeseca, u veljači 2008. godine, upravo ste Vi govorili o novoj organizacijskoj strukturi Boscha i objedinjavanju marki Junkers i Buderus u Toplinsku tehniku. U međuvremenu je i marka Junkers na hrvatskom i još nekim tržištima zamijenjena markom Bosch. Kako je tržište prihvatilo tu promjenu i mora li se kupcima objašnjavati 'Zašto više nema Junkersa?'

Junkers i Buderus su velika imena svijeta toplinske tehnike, a tradicijsko nasljeđe prepoznatljive kvalitete prirodno ih je povezalo u najvećeg ponuđača vrhunskih tehnoloških rješenja grijanja. Ujedinjenje imena koja su stvarala standarde tehničke inovativnosti pod istim krovom dovelo je prvenstveno do proširenja baze znanja i iskustva, ali i poticaja intenzivnijem razvoju. Golema baza znanja koju Bosch posjeduje na svim poslovnim odjelima predstavlja nenadoknadivi nematerijalni kapital. Stoga, iako je ime Junkers prepoznatljivo u ovim krajevima, prednosti koje su ostvarene suradnjom pod jednim krovnim imenom razvidno objašnjavaju promjenu. Uostalom, ime Bosch jednako je etablirano i zasigurno predstavlja autoritet na širokom području tehnike.

Što možete reći o tržištu opreme za grijanje u Hrvatskoj, a posebice s obzirom na udio marki Bosch (Junkers) i Buderus?

Utjecaj krize na investicije i projekte, a prvenstveno na građevinski sektor, uzrokovao je opće smanjenje prometa na tržištu. Međutim, uspjeli smo ostvariti porast tržišnog udjela, i to prvenstveno proširenjem ponude proizvoda, zatvaranjem cjelovitih ponuda, otvaranjem novih tržišnih segmenata i kupaca. Iznimno smo ponosni na neproporcionalan rast, daleko veći od rasta tržišta, u segmentu novih tehnologija, kao što je, primjerice, kondenzacija. Porast udjela kondenzacijske tehnologije ostvarili smo u projektima modernizacije, ali i u pojedinačnoj prodaji. Prodaja proizvoda solarne tehnologije porasla je u punom opsegu, a također i kotlova na kruta goriva, posebice pirolitičkih i kotlova na pelete. Cilj nam je bio ostvariti sveobuhvatnu ponudu sa širokim spektrom proizvoda te pribora i usluga, u čemu smo uspjeli te je naše napore tržište prepoznalo i nagradilo.


Školski centar

Kako je danas organizirano područje Toplinske tehnike u Hrvatskoj, odnosno kako su pokrivene marke Bosch, Buderus i Loos?

Naš je cilj, osim ponude kompletnog proizvodnog programa, osigurati i dobru uslugu. Način na koji to radimo je direktna pomoć svim našim direktnim i indirektnim partnerima kroz sveobuhvatna i bogata školovanja i stalnu tehničku podršku. Nadalje, na usluzi našim kupcima stoji i Kontakt-centar koji brine o svim prodanim uređajima, spajajući ih sa servisnom kućom i time osigurava kompletnu brigu tijekom cjelokupnog radnog vijeka.
Loos je u Srbiji i Bosni i Hercegovini krenuo relativno dobro, no u Hrvatskoj, nažalost, rezultati nisu zadovoljavajući, prvenstveno zbog krize, a nadalje i zbog činjenice da imamo veliki broj objekata snage 1,5 - 2 MW.

Toplinska tehnika Bosch se može pohvaliti jako dobrom uslugom servisa. Možete li reći nešto više o tome?

Servisnu mrežu organizirali smo kao kvantitativno i kvalitativno optimalno ustrojenu stručnu jedinicu. Broj servisnih partnera održavamo na razini koja u potpunosti zadovoljava servisne potrebe kupaca, ali ujedno ne prelazi mogućnosti ostvarenja visokih kvalitativnih standarda. Imamo jedinstven sustav praćenja kvalitete servisne podrške kroz sustav Kontakt-centra, što nam daje egzaktno mjerljive kvalitativne parametre. Time nam je, uvidom u stvarno stanje i sposobnosti servisne mreže, omogućena stalna optimizacija servisne organizacije, ali i pružen uvid u potrebe kupaca. Sukladno tome, razvili smo sustav školovanja koji kroz precizno podešene module pruža servisnim partnerima potrebna znanja, a ujedno i nadopunjava eventualne kvalitativne nedostatke na koje ukazuju dobiveni kvalitativni parametri. Moramo znati da je tržište dinamično, da se potrebe i želje kupaca učestalo mijenjaju, i neka mjerila kvalitete koja vrijede danas, sutra mogu postati nevažna, ali vrijedi i obratno.

Recite nam nešto o Boschevim rješenjima za iskorištavanje obnovljivih izvora: Sunčeve energije i dizalica topline? Kako hrvatsko tržište prihvaća te novitete?

Kako sam već prije istaknuo, imamo izniman rast u segmentu novih tehnologija. Razlog tome je veliki napor koji smo uložili u uvođenje novih proizvoda i pribora, ali isto tako i u edukaciju naših direktnih i indirektnih partnera. Stvaranjem profesionalnih stručnih partnera dobili smo opsežan tim profesionalaca koji su u stanju dati rješenja i za najkompliciranije sustave, što nije moglo ostati bez ploda na tržištu. U ovoj godini imamo izniman rast u prodaji solarne opreme, kotlova na kruto gorivo i nešto slabiju realizaciju dizalica topline, ali samo kao posljedicu nedostatka subvencija. Zadovoljni smo prihvaćanjem noviteta na hrvatskom tržištu, iako smatram da bi bilo znatno bolje kada bi za njih postojale subvencije. No, sve u svemu, ne smijemo biti nezadovoljni, ima još mnogo prostora za poboljšanje.

I za kraj, koje još novosti iz Boscha možemo očekivati do kraja 2011. godine i koje su Vaše prognoze za naredno razdoblje?

Cilj nam je već dobru prepoznatljivost naših marki i usluga podići na još veću razinu. Tome u prilog govore povećanje kapaciteta skladišta i to prvenstveno za rezervne dijelove za sve tri marke toplinske tehnike: Bosch, Buderus i Loos. Time ćemo omogućiti kvote isporuke u gotovo 100%-tnim iznosima. Nadalje, u cilju što bolje tehničke podrške, želimo naš tim nadopuniti novim ljudima. Djelomično smo to i ostvarili, a dio je još pred nama te radimo na zapošljavanju kvalitetnih i stručnih ljudi za dodatnu stručnu i prodajnu podršku. No, sve to ne bi bilo dovoljno ukoliko ne bismo uvozili nove i kvalitetne proizvode. Iz tog razloga želimo i dalje širiti paletu proizvoda i to posebno u segmentu solarne tehnologije, kotlova na kruta goriva, pripreme tople vode i nezaobilaznih pribora za sve grupe proizvoda. Želja nam je ponuditi kupovinu uređaja i robe po načelu "sve iz jedne ruke" te se nadamo da ćemo to ostvariti spomenutim mjerama.
Ovom prilikom zahvaljujemo svim poslovnim partnerima i korisnicima naših proizvoda i usluga te pozivamo sve nove partnere da nam se s povjerenjem obrate.
Napravili smo neke korake koji su bili nužni da se tada naprave. Ono što mislim je da se ulog u nove tehnologije ne može dogoditi momentalno. Kada ulažete u nove tehnologije, morate imati mrežu ljudi koja je u cijeli taj proces povezana. U tom dijelu smo uspjeli ponuditi "ključ u ruke" i možemo reći da možemo u potpunosti preuzeti određeni projekt i za njega garantirati.
Druga važna stvar što smo napravili ove godine je izniman pomak u solarnoj tehnologiji. U tom dijelu uspjeli smo napraviti koncept stručnih partnera s instalaterima koji to mogu raditi, što se pokazalo iznimno dobrim. U "solaru" smo ove godine povećali prodaju za četiri puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, bitno je istaknuti da smo ove godine u tom segmentu osvojili dobar dio tržišnog udjela.

TAGOVI