U izazovnim vremenima kvaliteta je najveća prednost

Autor: B.L. Objavljeno: 10.09.2020. 🕜 09:10 Lokacija:

Pandemija koronavirusa i gospodarska kriza kao njezina posljedica svakako su izazovi za mnoge. Velike svjetske tvrtke na to su odgovorile različito, no tradicija i kvaliteta proizvoda i usluga dobar su preduvjet opstanka. Primjer takve tvrtke je njemački proizvođač regulacijske i instalacijske opreme Oventrop. Više o tome ispričao je Saša Jančiković, dipl. ing., zastupnik programa Oventrop za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, ujedno i ovlašteni strojarski projektant i predsjednik Područnog odbora Zagreb Hrvatske komore inženjera strojarstva.

Za početak, možete li ukratko predstaviti tvrtku Oventrop danas: poslovne rezultate, proizvodni program, prisutnost na važnim tržištima u svijetu?

Oventrop je stara obiteljska tvrtka, osnovana još daleke 1851. godine i još uvijek je u privatnom (obiteljskom) vlasništvu. Locirana je u jednoj od najrazvijenijih njemačkih regija - Hochsauerlandkreis (HSK) u pokrajni Nordrhein-Westfalen i to u dva mala gradića, Olsbergu i Brilonu. U Olsbergu je uprava tvrtke i školski centar, dok je glavna proizvodnja u 10 km udaljenom Brilonu.
Oventrop je na velikim tržistima otvorio sestrinske tvrtke, dok je u manjim zemljama zastupljen preko distributera i OV agenata.

Trenutno smo zastupljeni u preko 90 zemalja svijeta. Naša prednost je i što smo kao njemačka tvrtka dosta orijentirani na izvozna tržišta. Skoro 50% našeg ukupnog prometa je izvoz, a isto tako svi naši proizvodi proizvode se u Brilonu (Njemačka) i distribuiraju se s istog mjesta po cijelom svijetu.

To uvijek napominjem kao našu veliku prednost jer su još uvijek svi naši proizvodi 'Made in Germany', što znači i da je naš generalni katalog proizvoda jedinstven za cijeli svijet i sve zemlje u koje izvozimo.


Koje mjesto zauzima Oventrop na tržištima koje pokrivate, tj. u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini?

Teško je reći gdje smo tržišno smješteni, nemam točne podatke, ali ovisno o pojedinim prozvodnim grupama, sigurno zauzimamo respektabilan udio na tržištu regulacijske armature i stanica u zgradarstvu.


Po čemu ste najpoznatiji, odnosno koji je proizvod najtraženiji i najzanimljiviji? Zašto?

Oventrop je primarno proizvođač različite regulacijske armature pa, shodno tome, nekako smo po tome i prepoznatljivi, kako u regiji, tako i šire. Ali, ako bi govorili baš o nekom specifičnom proizvodu, onda je to svakako naš Unibox - regulacijska jedinica za podno grijanje koja se primjenjuje za regulaciju povratnog voda radijatorskog kruga grijanja, u slučajevima kada želimo provesti, uz centralno, i podno grijanje, ali samo u određenim prostorijama (npr. kupaonica ili hodnik). Tada koristimo Unibox za regulaciju temperature podnog grijanja uz već postojeći radijatorski sustav grijanja.


Kako se trenutačna kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa odražava na poslovanje Oventropa u Hrvatskoj i susjednim zemljama? Imate li kakve informacije kakvo je stanje u tvrtkinoj matičnoj zemlji, Njemačkoj i u svijetu?

Kriza je napravila dosta štete u projektnom sektoru, mnogi veliki projekti su zaustavljeni ili odgođeni. Na našu sreću, ne ovisimo toliko o velikim projektnim investicijama, nego imamo dobro izbalansiran promet, što u projektnom dijelu, što u dnevnom prometu preko naših ovlaštenih distributera. Naši glavni kupci su instalateri. To je naša sreća, pošto izvođači strojarskih instalacija ('instalateri'’) još uvijek imaju dosta posla oko malih investicija i u tzv. energetskim obnovama malih kućanstava te javnih objekata (škole, vrtići, sportke dvorane i sl.).


Koje mjere tvrtka provodi s ciljem prevladavanja te krize i na matičnom, njemačkom i na svim drugim tržištima koje pokriva?

Teško je u ovako neočekivanoj i nepredvidivoj situaciji poduzeti neke specijalne mjere kojima bi se prevladala kriza, a koje bi odmah dale rezultate, ali jedna od naših bitnih mjera je svakako održavanje postojećih cijena, za razliku od nekih naših konkurenata, koji su procijenili da je rješenje u redukciji ('optimizaciji') cijena.

Za sada nam se to pokazalo kao odličan potez, jer smo znali prepoznati da nijedan OV kupac ne kupuje našu opremu radi finalne cijene, nego radi vrhunske kvalitete proizvoda.


Poznato je da je svaka kriza ujedno i prilika. Kao što ste spomenuli, Oventrop je najpoznatiji po inovativnim i visokokvalitetnim rješenjima 'Made in Germany'. Što se od novih proizvoda i rješenja planira kako bi se čim zdravstvena kriza prođe moglo odmah odgovoriti na nove zahtjeve tržišta?

Oventrop zadnjih godina dosta pažnje posvećuje zaštiti od legionele i tzv. termičkoj dezinfekciji u u sustavima potrošne tople vode te razvoju novih proizvoda i inovativnih rješenja iz tog područja. Na žalost, na našem tržištu problem legionele i zaštita od nje u sustavima pitke vode još uvijek nije zakonski regulirana. Veliki je korak već to da je europska regulativa prihvatila legionelu kao problem u sustavima pitke vode. Siguran da će se u skorije vrijeme i na našem tržištu prepoznati taj problem i donijeti potrebna regulativa.

Naše stanice Regumag X već su prepoznate u mnogim projektima, kao i ventili Aquastrom za termičku dezinfekciju.


Što biste izdvojili od najzanimljivijih projekata koji su u posljednje vrijeme ostvareni u Hrvatskoj i zemljama koje pokrivate? Ima li možda kakvih projekata koji se ostvaruju ili koji su u planu?

U zadnje vrijeme, što sam već napomenuo u prethodnom odgovoru, sve se više koriste naše stanice Regumaq X za pripremu PTV-a koje zagrijavaju vodu po protočnom principu 'just in time', što prevedno znači da se na izljevnom mjestu ostvaruje točno onoliko tople vode koliko je potrebno.

Nije više potrebno koristiti veliki akumulacijski spremnik za toplu vodu, nego se sada on koristi kao spremnik topline, odnosno topla voda iz spremnika preko izmjenjivača topline instaliranog u našoj stanici Regumaq zagrijava hladnu pitku vodu iz vodovoda. Na taj način se efikasno i vrlo ekonomčno rješava problem pojave legionele u sustavima PTV-a. Ove godine imali smo dosta takvih projekata u turističkom sektoru (auto-kampovi), gdje su investitori znali prepoznati ekonomičnost, svrsishodnost i kvalitetu spomenutog rješenja.


* * *

Osim što predstavljate Oventrop u Hrvatskoj, ovlašteni ste projektant strojarskih instalacija i predsjednik Područnog odbora Zagreb Hrvatske komore inženjera strojarstva? Kako se ova kriza odražava na projektante? Postoje li kakve mjere kojima Komora može pomoći svojim članovima koji su najviše ugroženi krizom?

Projektanti za sada još uvijek imaju dosta posla, ali su zabrinuti zbog postojeće situacije s koronapandemijom i njenim velikim utjecajem na turistički sektor te na postojeće i buduće investicije u tom sektoru. Mnogi veliki projekti u turističkom sektoru su odgođeni ili potpuno obustavljeni i upitan je njihov nastavak. To dosta pogađa projektante u primorskom i priobalnom sektoru, jer je velik dio projektnog poslovanja bio vezan uz te velike hotelijerske tvrtke i njihove investicije. 

S druge strane, projektanti u kontinentalnom dijelu Hrvatske, tu mislim poglavito na Zagreb i okolicu, imaju posla 'preko glave', ali više vezano za projekte sanacije zgrada i stanova oštećenih proljetnim zagrebačkim potresom (projekti sanacije dimnjaka, projekti plinskih instalacija itd.), te za projekte energetske obnove zgrada.


U kojoj je mjeri i je li uopće nedavni potres u Zagrebu i okolici prilika za strojarske projektante kao što je to za neke druge struke u graditeljstvu?  

To je svakako prilika za sve strojarske projektante, vezano za već spomenute sanacije i renovacije zgrada i postojećih sustava grijanja, te ugradnju novih kondenzacijskih uređaja za grijanje i pripremu PTV-a. 

Čak se u praksi pokazao nedostatak strojarskih projektanata za te sanacije jer bi svi potresom pogođeni investitori ili vlasnici stanova svakako htjeli obnoviti i adaptirati stanove i poslovne prostore prije sezone grijanja.


I za kraj: što za strojarske projektante donosi Stragegija obnove nacionalnog fonda zgrada? Hoće li to značiti nove prilike ili će to možda ipak biti još samo jedan ambiciozni dokument? 

Skoro sam siguran da je to još jedan ambiciozni dokument koji će se teško ostvariti.

TAGOVI