Vrhunski sustavi za upravljanje energijom i automatizaciju zgrada

Autor: B.L. Objavljeno: 21.11.2012. 🕜 15:20 Lokacija:

Kada se radi o tvrtki Neuberger Gebäudeautomation, postaje očit potencijal za proširenje ponude u području upravljanja energijom i energetskih tehnologija. Radi se o članici skupine Weishaupt koja je specijalizirana u području regulacije, upravljanja i umrežavanja tehničkih sustava u zgradarstvu.

Potencijal za proširenje ponude u području upravljanja energijom i energetskih tehnika očit je, a posebice kada se radi o tvrtki Neuberger Gebäudeautomation. Radi se o članici skupine Weishaupt koja je specijalizirana u području regulacije, upravljanja i umrežavanja tehničkih sustava u zgradama. Pri tome valja spomenuti da ključni dio pri automatizaciji zgrada predstavlja sustav grijanja, a kod primjene dizalica topline u određenim okolnostima, i rashladni sustav.
Neuberger svojim klijentima može ponuditi prednosti koje proizlaze iz Weishauptove snage i stručnosti u području energetskih tehnika. Zaposlenici Neubergera se tako nalaze u svim Weishauptovim podružnicama u Njemačkoj. Pri tome sinergijski učinci u tehnici, a dijelom i u proizvodnji, nadopunjuju prednosti koje proizlaze iz suradnje i pripadnosti istoj skupini.


Ilustracija 1 - Primjer upravljačkog panela sustava
automatizacije zgrade koji nudi Neuberger i koji svim
korisnicima omogućava jednostavno i lako rukovanje

Snažan savez: upravljanje energijom i energetske tehnike

Stoga ne čudi da je Neuberger, koji u pristupanju tržištu uglavnom nastupa samostalno, od pristupanja skupini Weishaupt 1995. godine, broj zaposlenika gotovo udvostručio, na današnjih 400, dok se godišnji promet povećao za približno pet puta, na današnjih oko 50 milijuna eura.
Područja upravljanja energijom tvrtke Neuberger i paleta proizvoda iz područja energetske tehnike tvrtke Weishaupt povezani su i načelom učinkovitosti. Važna stavka u pristupu projektima u Neubergeru je procjena ušteda na energiji, a samim time i očuvanja okoliša i snižavanja troškova, što je u skladu sa svim načelima skupine Weishaupt.
Cjelovita ponuda Neubergera proteže se od pružanja savjeta i razrade koncepta, preko proizvodnje, programiranja, instalacije i održavanja sustava visoke tehnologije, pa sve do obuke zaposlenika. Neubergerova filozofija je tipična je za cijelu skupinu Weishaupt: 'Nudimo sve iz jedne ruke. Pouzdano.'
Uostalom, hardver za projekte od Neubergera u pravilu potječe iz vlastite proizvodnje. U to se ubrajaju i instrumenti kao što su terminali koji se koriste u sterilnim prostorijama, a na kojima se prikazuju razni mjerni podaci te omogućava reguliacija i upravljanje pojedinim izvršnim elementima.

Što sve nudi Neuberger?


Ilustracija 2 - Primjer upravljačkog uređaja koji omogućava prikaz i namještanje parametara

Osnovni proizvodi i usluge koje nudi Neuberger mogu se podijeliti u tri osnovne skupine:
1. sustavi automatizacije zgrada:
• tehnika upravljanja zgradama
• automatizacijske stanice
• šinski moduli prema DIN-u
• automatizacija za prostorije
• sabirnička ('bus') komunikacija
2. nadzor u farmaceutskoj industriji:
• validacija i kvalifikacija
• nadzor dobre proizvođačke prakse
• osjetnici
• terminali za čiste prostore
3. lokalne upravljačke prioritetne razine:
• HS-ECO
• sustavi HS.

Što sve omogućavaju sustavi automatizacije zgrada?

Sustavi automatizacije zgrade omogućavaju upravljanje brojnim tehničkim sustavima u zgradama raznih namjena, a najčešće se radi o:
• rasvjeti
• sustavima grijanja
• rashladnim sustavima
• sustavima ventilacije
• zasjenjivanju
• zaštiti od požara
• sterilnim prostorima.

Kada je riječ o rasvjeti, odnosno o omogućavanju prikladnog svjetla u pravo vrijeme, sustavi automatizacije zgrada u cijelosti ispunjavaju svoje zadatke. Tako se rasvjetom može upravljati, ovisno o opremi zgrade i potrebama korisnika.
Uštede na energiji su u prvom planu, kada je riječ o upravljanju sustavima grijanja. Pri tome kombinaciju svih prednosti pruža upravo proizvodnja energije i automatizacija zgrade iz jedne ruke, tj. od Weishaupta i Neubergera.
Poznato je da je proizvodnja rashladne energije skuplja od grijanja jer je potrošnja energije veća. Suvremeni regulalacijski i sustavi automatizacije zgrada omogućavaju učinkovit rad rashladnog sustava.
Slično je i sa sustavima ventilacije, čiji je glavni zadatak na pravom mjestu osigurati pravu količinu zraka odlične kvalitete, a to se postiže upravo regulacijskom tehnikom koja automatski uspostavlja kvalitetan zrak u svim prostorijama.
Kada se radi o zasjenjivanju, kako bi se spriječilo nepotrebno zagrijavanje prostorija iii pak iskoristila Sunčeva energija, koriste se automatizirane žaluzine, a pri tome se u obzir uzimaju i individualne potrebe za toplinom.
Protupožarna zaštita važan je dio svake građevine, a kako je pojava požara i dima posebno opasna, Neubergerova oprema obrađuje podatke iz svih sustava za uzbunjivanje i dojavu te upravlja radom svih protupožarnih sustava.
Konačno, valja nešto reći i o primjeni sustava automatizacije zgrada u sterilnim prostorima. Kako proizvodnja farmaceutskih proizvoda podliježe strogim higijenskim proplslma, Neubergerovi sustavi nadzora omogućavaju evidenciju, nadzor i osiguravanje svih potrebnih procesnih podataka.


Ilustracija 3 - Neki od primjera primjene sustava automatizacije zgrada: rashladna stanica,
poslovna zgrada Coface u Mainzu i proizvodni pogoni farmaceutske industrije Hameln Pharma

Primjer projekta: Messeturm u Frankfurtu na Majni

Opremanje poznatog nebodera Messeturm, smještenog uz glavni ulaz na Frankfurtski velesajam, sustavom automatizacije zgrade je jedan od projekata koji je Neuberger ostvario i koji je uvelike povećao njegov ugled i popularnost u stručnoj javnosti.
Uz to, u Frankfurtu na Majni bi Neuberger trebao opremiti i nebodere Garden Towers i zgradu sjedišta Europske središnje banke (EZB) sustavima za regulaciju, upravljanje i umrežavanje.


Ilustracija 4 - Messeturm nije samo jedna od najviših zgrada u Europi,
već i jedna od najvažnijih Neubergerovih referenci

Bogate reference

Spomenutim projektima valja dodati brojne reference iz Njemačke iz svijeta i to iz brojnih područja:
• zgradarstvo: sjedište reosiguravajuće tvrtke SwissRe, Europski ured za patente u Münchenu, Institut Fraunhofer u Kaiserslauternu, sjedište Njemačkih željeznica (DB) u Berlinu, velesajam u Stuttgartu, hotel 'Dorint' u Hamburgu itd.
• energetika: komunalne tvrtke iz Böblingena, Sindelfingena, Schwäbisch Halla, Münchena i Offenbacha
• bazenska tehnika: kupališta u Münchenu, Halleu, Schwäbisch Hallu, Magdeburgu i na Rügenu
• bolnice, zdravstvene i slične ustanove: Sveučilišna klinika u Würzburgu, Okružna klinika u Ansbachu, Medicinski fakultet Sveučilišta Otta von Guerickea u Magdeburgu, Klinika u Offenbachu itd.
• industrijska postrojenja i instituti: Njemački centar za zračnu i svemirsku plovidbu (DLR) u Oberpfaffenhofenu, Nestle, IBM u Dublinu u Irskoj, Schering Plough u Singapuru itd.
• farmaceutska industrija: Merck u Darmstadtu, Roche Diagnostics u Mannheimu, Aventis-Pharma Lantus u Frankfurtu na Majni, Novartis u Baselu u Švicarskoj, Wyeth Medical u Dublinu u Irskoj itd.

TAGOVI